bucatarie indiana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii – India (1)

Mărturisesc că am început acest serial plin de emoţie. Primele mele încercări culinare, ca şi primele reţete publicate pe acest blog, în urmă cu mai bine de trei ani, provin din bucătăria indiană. A fost prima cultură gastronomică de care m-am îndrăgostit, şi asta pentru că a reuşit să mă seducă şi să mă captiveze.
(more…)

Citeste tot

Supa de castraveti

Am facut aceasta reteta in urma cu trei ani si am cam uitat de ea. Merge bine vara, dar de fiecare data s-a intamplat ca am postat alte retete. Ar fi fost pacat sa nu o postez macar luna aceasta, caci as fi ratat inca un an.

Reteta este simpla, rapida si, mai ales, se preteaza la canicula de afara, atat prin timpul scurt de gatit, prin gustul racoritor cat si prin faptul ca supa se poate servi rece.
(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (26)

Astazi vreau sa va prezint o fotografie nostima, facuta in piata de pasari din cartierul Chowringhee, din Kolkata (fost Calcutta), capitala statului indian West Bengal.
Banuiesc ca expresia “Capul plecat sabia nu-l taie” va este cunoscuta tuturor. Fotografia aceasta ar putea fi o ilustrare destul de buna a expresiei de mai sus. Puiul din imagine parca vrea sa iasa in evidenta cu tot dinadinsul. Daca as fi vrut sa cumpar un pui, l-as fi ales cu siguranta pe acesta, indeajuns de neastamparat ca sa scoata capul la vedere exact cand a trebuit.

Cei ce doresc sa afle cateva amanunte despre locul de origine al gainilor, cum au fost domesticite si cum s-au raspandit in intreaga lume, o pot face aici.

Citeste tot

Pe scurt despre seminţele de pepene

Seminţele de pepene fiindcă sunt un ingredient pe care am avut ocazia să-l întâlnesc în mai multe reţete provenite din subcontinentul indian. Deşi pepeni cresc în extrem de multe ţări, în India se cultivă pe scară largă. Pe măsură ce iarna trece, nenumărate mici cursuri de apă din India încep să sece, dând naştere unor zone umede şi foarte fertile, potrivite pentru a creşte pepeni. Viţa de pepene, care se întinde pe pământ, are calitatea unică de a extrage apa de la adâncime, iar pepenii, în zeci sau sute de varietăţi, cresc din belşug.

(more…)

Citeste tot

Ai comentarii, ai premii! (3)

Iată că s-a încheiat şi cea de-a doua ediţie a concursului „Ai comentarii, ai premii!”. Premiul constând din cartea de bucate “Super salate” editată de Reader’s Digest revine cititorului adina (ca sa fiu mai clar, cea cu blogul calatorii culinare, caci am printre comentatori mai multe adine). Şi de data aceasta sorţii au vrut ca premiul să revină unui cititor intrat recent în rândul comentatorilor.
(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (23)

Cei care sunt familiarizaţi un pic cu bucătăria indiană ştiu, fără îndoială, că aceasta nu poate fi redusă la un singur preparat, curry, aşa cum par unii să înţeleagă. Unul dintre capitolele ei importante sunt dulciurile şi, sincer să fiu, nu ştiu câte culturi culinare din lume se pot lăuda cu o varietate atât de mare de deserturi.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (21)

Forografia de astăzi mă pune pe gânduri. Sunt, cum se spunea cândva, un „copil de asfalt”; m-am născut, am crescut şi, mai nou, îmbătrânesc frumos în Bucureşti. Nu am avut bunici la ţară, nu am trăit, cu excepţia armatei, în alt oraş decât această capitală urât-frumoasă, la care ţin în felul meu.

(more…)

Citeste tot