bucatarie indiana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre milagu podi

Bucătăria sud-indiană a fost prima, cronologic vorbind, dintre bucătăriile regionale ale Indiei care s-a format; mai mult, a reuşit să se păstreze oarecum nealterată vreme de câteva mii de ani. Cauzele acestei caracteristici speciale sunt mai multe şi le voi analiza într-un articol deja scris aproape în întregime şi programat spre publicare săptămânile următoare.
(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (18)

Cred ca am pe blog cele mai multe retete cu orez din internetul romanesc. Nu le-am numarat, dar cred ca sunt peste 350 la numar. Pentru unele am fost platit, dar nu as fi putut sa gatesc atatea daca nu mi-ar fi placut mult orezul.


(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre pulusu podi

Pulusu podi

Deşi am mai vorbit despre alte câteva amestecuri de mirodenii folosite în imens de complexa bucătărie indiană, ele nu sunt nici pe departe epuizate. Vă mai amintiţi, probabil, de garam masala, chaat masala, goda masala, balti masala, kholombo, curry, panch phoron, sambaar podi, tandoori masala etc.

Cred că cei care au parcurs aceste articole şi-au cam făcut o idee despre prepararea amestecurilor de mirodenii, dar sper să rămâneţi curioşi în continuare şi să găsiţi interesante şi următoarele articole pe aceeaşi temă.
(more…)

Citeste tot

Jeera Aloo – Cartofi cu chimion

Dupa orez, grau si porumb, cartofii sunt cea mai importanta recolta din lume si una dintre principalele surse de carbohidrati din multe tari. Pe glob exista, de altfel, peste 5.000 de varietati de cartofi, fiecare cu caracteristicile sale.

Reteta de fata este extrem de populara in India, unde este gatita practic in fiecare casa. Exista, bineinteles, mai multe variante, unele cu o condimentare mai simpla decat cea prezentata de mine.
(more…)

Citeste tot

Pilaf cu sofran si ciuperci

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest tip de pilaf se gateste in India, Pakistan si Bangladesh, dar si in tarile Orientului Mijlociu (Iran, Irak, Siria, Turcia, Egipt, Iordania, Liban, Oman, Arabia Saudita, Yemen). Poate fi servit ca atare, ca preparat vegetarian, sau poate insoti preparatele cu carne de miel si pui.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (10)

In cadrul “peregrinarilor” virtuale pe mapamondul culinar, va prezint astazi o fotografie plina de culoare locala, exotica si pitoreasca.

Ea reprezinta o parte dintr-o piata traditionala de peste, intinsa pe o intreaga strada, in cartierul Chowringhee (se mai scris si Chourangi), in orasul Kolkata (fost Calcutta), din statul West Bengal, India.
Acele cutitoaie imense, care seamana cu un iatagan, sunt fixe si folosite de vanzatori pentru a curata pestele de solzi si pentru a-l taia in bucati. Sunt foarte ascutite, iar taisul lor se afla pe partea interioara a curburii.

Citeste tot

Pui cu sos de sofran

Reteta aceasta provine, se pare, din bucataria imperiala mogula. Ingredientul cheie din punct de vedere al aromei este sofranul, asa ca incercati sa folositi un sofran de buna calitate, plin de aroma. Este cea mai scumpa mirodenie si, pe langa aroma, confera preparatelor si o culoare aurie, imperiala.
Reteta este simpla si va veti putea impresiona cu ea, in mod sigur, prietenii si familia.

(more…)

Citeste tot

Bhoona murgh

„Bhoona” este termenul din limbile hindi şi urdu care denumeşte procedeul prin care se gateste o masala umeda (o pasta de mirodenii) in ulei fierbinte, pentru a obtine un curry cu o consistenta relativ uscata.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre kokum

Kokum, aliment care în India poartă o mulţime de alte denumiri, funcţie de limba în care este numit (în India există nu mai puţin de 22 de limbi oficiale), este fără îndoială una dintre mirodeniile folosite des în bucătăria konkani (aparţinând comunităţii konkani, care trăieşte preponderent pe coasta de vest a Indiei).

(more…)

Citeste tot