bucatarie indiana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry Malabar de creveti

Este o reteta originara din Malabar, situat in nordul provinciei indiene Kerala. Am profitat de faptul ca aveam in congelator un pachet de frunze de curry si am incropit acest curry, preparat cu lapte de cocos. Sa nu va sperie multitudinea ingredientelor, cam asa gatesc indienii. Reteta este insa foarte simpla si cu adevarat deosebita.

(more…)

Citeste tot

Pui “Do piaza”

Puiul Do Piaza este extrem de popular in toate restaurantele din afara Indiei. In limba hindi, “do” inseamna doua, iar “piaz” inseamna ceapa, termenul descriind fie o mancare la care se foloseste dublul cantitatii normale de ceapa, fie una in care ceapa este folosita de doua ori in cursul procesului de preparare. Varianta de fata foloseste ceapa chiar in trei feluri diferite.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre korma

Fiindcă îmi este dor de bucătăria indiană, dar nu am apucat să gătesc nimic nou în ultimul timp, vă “alint” cu un material scurt, dar care sper să conţină informaţii interesante şi, de ce nu?, chiar folositoare.
(more…)

Citeste tot

Bulete de naut cu orez

Aveti in fata una dintre putinele mele retete care sunt oarecum consumatoare de timp. Preparatul obtinut are insa, in compensatie, destule calitati: este interesant, are un gust delicios, arata bine, este satios si bine echilibrat nutritional.

Aceste bulete gustoase – aromate cu usturoi, ardei iute si mult coriandru proaspat – sunt o delicioasa alternativa la orez sau cartofi.
(more…)

Citeste tot

Orez cu baghar, ciuperci si pui

Sper ca va mai aduceti aminte de “baghar”. Aceasta tehnica indiana de asezonare ne poate fi folositoare si noua, mai ales acum cand se apropie doua sarbatori majore.

Noi, romanii, gatim de obicei ca apucatii atunci cand avem musafiri, sau de sarbatori. La noi masa trebuie sa geama de bucate, si de cele mai multe ori ramane destula mancare de pe o zi pe alta. Ma gandesc ca ar fi folositoare o reteta care poate valorifica aceste resturi, ramasite, prisoase sau cum vreti sa le numim.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre uleiul de muştar (2)

Conspiraţia uleiului de muştar
Această a doua parte a articolului este dedicată unui exemplu de conspiraţie alimentară, aşa cum s-au întâmplat multe în ultimii 50 de ani. Documentaţia despre acţiunile întreprinse împotriva uleiului de muştar indian se găseşte pe Internet. Bineînţeles, nu am avut posibilitatea de a o verifica pe teren, dar faptele expuse acolo par destul de coerente şi de logice. Chiar dacă ar fi exagerate, ceea ce eu nu cred, ele sunt o mostră a modului în care acţionează pe piaţa globalizată marile companii multinaţionale; mai este şi un exemplu de cum reacţia oamenilor simpli, disperaţi, poate schimba cursul unei conspiraţii aparent imbatabile. Ca răul să învingă, este de ajuns ca oamenii de bine să nu facă nimic…
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre uleiul de muştar (1)

Uleiul de muştar este un ingredient pe care l-am întâlnit şi folosit doar de ceva timp, cam cu doi ani în urmă. Am cumpărat prima sticluţă chiar din România, de la un târg culinar. Mi-a vândut-o o indiancă, o doamnă simpatică, bună cunoscătoare a limbii noastre. Era măritată cu un român şi mi-a spus că plănuieşte lansarea unui magazin online cu produse indiene. Din păcate, proiectul ei pare să fi căzut, căci site-ul nu funcţionează nici astăzi. Chiar când îmi înmâna sticluţa cu ulei, doamna cu pricina m-a avertizat: „Nu vă speriaţi că scrie pe etichetă – doar pentru uz extern -, este scris aşa numai ca să poată pătrunde în Uniunea Europeană.
(more…)

Citeste tot