bucatarie indiana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry de pipote si inimi de pui

Nu voi pretinde ca acest preparat arata nemaipomenit. Seamana cumva cu o tocanita de-a noastra, dar va asigur ca exceleaza la multe capitole. Nu ma refer doar la gustul si aroma deosebite, calitati etalate atat de des de bucataria indiana incat au devenit implicite, ci si la contrastul interesant de texturi: inimile de pui ferme si fragede, cartofii moi si suculenti, pipotele elastice si sosul catifelat.

(more…)

Citeste tot

Orez cu sofran si cardamom

Va propun o reteta indiana, simpla si rafinata in acelasi timp. Este un preparat usor, cu o culoare delicata, gust fin si aroma cu totul deosebita. Aromele de sofran si cardamom sunt socotite printre cele mai rafinate, asa ca acest preparat va da ocazia ca sa va rasfatati familia, sau prietenii, cu ceva cu adevarat deosebit.

(more…)

Citeste tot

Gulab jamun

Iata un desert deosebit, in care combinatia de sofran si trandafiri este absolut fermecatoare. Reteta este foarte populara in tot sub-continentul indian si in Asia Centrala.
Numele retetei provine din limba farsi (vorbita in Iran), unde „gulag” inseamna „apa de trandafiri”, iar „jamun” este, in limba hindi (vorbita in India), un fruct sud-est asiatic, asemanator ca forma cu preparatul final.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre chana masala

Ori de câte ori este posibil prefer să-mi prepar singur amestecurile de condimente. Pe lângă faptul că tocatul şi pisatul îmi dau o senzaţie de confort şi mă fac să mă simt mai aproape de tradiţiile culinare, şi rezultatul final este mult mai aromat şi mai gustos. Şi amestecurile comerciale sunt de bună calitate, dar este mai distractiv şi mai interesant să mi le prepar singur.
(more…)

Citeste tot

Daal shorba

Supele de leguminoase (linte, naut, mazare, fasole) sunt extrem de populare in India, unde majoritatea populatiei este vegetariana. Aceasta supa de linte, cremoasa si picanta, este originara din provincia Punjab, stat in care clima variaza de la torida la foarte rece. Sa nu va mire asadar cand voi spune ca foarte buna si acum, in clima noastra racoroasa. Servita fierbinte, aceasta supa satioasa va va incanta si va va incalzi.

(more…)

Citeste tot

Ce bucătărie etnica te-ar interesa cel mai mult? – sondaj de opinie

Am postat pe blog reţete din 35 de ţări. Unele dintre aceste ţări sunt bine reprezentat numeric, altele figurează doar cu una sau câteva reţete. Acest lucru arată pentru că sunt o persoană curioasă şi interesată să afle lucruri noi, dar şi că am preferatele mele dintre toate aceste bucătării etnice.
Sondajul „Ce bucătărie etnica te-ar interesa cel mai mult?” a fost făcut pentru a determina ce anume bucătării vă interesează pe dvs. Ideea este ca, în măsura în care preferinţele dvs. se intersectează cu ale mele, să încerc să prepar reţete care să vă fie pe plac şi dvs., nu doar mie.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre paratha

Paratha – lipia indiană

Pâinea este nelipsită de pe mesele noastre, dar putem încă afla lucruri noi despre acest aliment, privind puţintel prin fereastra întredeschisă a bucătăriei altor popoare. Mi-am propus să vă spun câteva cuvinte despre paratha, unul dintre numeroasele tipuri de pâine care se serveşte în bucătăriile etnice ce fiinţează pe aşa-numitul “subcontinent indian”, zonă care cuprinde India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Nepal şi Bhutan, ba chiar, după unele păreri, chiar şi Tibet, Afghanistan şi Maldive.

Paratha, sau parantha, este o lipie indiană, o pâine plată. Termenul care o denumeşte este o combinaţie formată din cuvintele “parat” (din limba hindi) şi “atta” (din limba urdu), care înseamnă împreună “straturi de făină gătită”. Paratha poate avea diferite forme: cerc, oval, pătrat sau triunghi.

Se spune că paratha este originară din statul Punjab, dar a devenit populară în întreaga Indie şi Pakistan. Statele din sud au versiunile lor proprii de paratha, cea mai populară fiind “porotta”, sau “parotta” din Kerala, care include în aluat şi praf de copt.

Emigranţii indieni au dus paratha şi în Malaezia, Myanmar (unde i se spune “palata”), Mauritius (unde i se spune “farata”) şi Singapore, rezultând astfel mai multe variante ca “roti canai” şi “roti prata”.
Paratha - sursa foto: evernewrecipes.com
Paratha se prepară frigând pe o tava cu fundul drept sau uşor concav, aluatul obţinut din făină integrală. Aluatul conţine, de obicei, ghee sau ulei vegetal, care mai este şi întins pe paratha proaspătă, atunci când se serveşte. Prepararea include un proces de “stratificare” a foilor subţiri de paratha, ceea ce face întregul proces un pic dificil. Această situaţie a dus la apariţia pe piaţă a numerpase tipuri de paratha congelate, oferind celor interesaţi de mâncarea indiană autentică, dar lipsiţi de timpul necesar unei astfel de prepararări, şansa de a o avea pe masă.

Paratha este de obicei umplută cu vegetale cum sunt cartofi fierţi, ridichi sau conopidă şi/sau paneer. O paratha, mai ales una umplută, poate fi mâncată simplu, unsă cu puţin ghee sau cu un chutney, ori cu iaurt şi murături, sau cu un curry picant, cu sos gros, preparat din carne şi legume. În unele zone paratha se rulează ca o clătită şi se mănâncă înmuindu-se în ceai.

Există o oarecare confuzie între paratha şi un alt tip de pâine, asemămnător, numit chapatti. Diferanţa este că paratha include în aluat, dar şi în timpul gătitului ei, ghee, sau ulei, în timp ce chapatti are de-a face cu uleiul doar atunci când sunt unse, înainte de a fi gătite. De asemenea, procedeele de rulare sunt diferite.

Mărturisesc că nu vă povestesc din proprie experianţă. Deşi am mâncat paratha de câteva ori, nu am preparat-o niciodată. Este (şi ea) pe lunga mea listă de aşteptare. Iată însă un filmuleţ care arată cum se prepară această interesantă pâine.

Citeste tot

Pe scurt despre bucătăria mogulă

Probabil că aţi întâlnit uneori termenul „mogul” asociat adesea cu noţiunea de bucătărie indiană. Ştiţi probabil că mogulii au pus bazele unei gastronomii extrem de interesantă, delicioasă şi opulentă, care a lăsat urme adânci în cultura umanităţii. Totuşi, cine sunt aceşti moguli şi cum anume au influenţat ei gastronomia indiană sunt întrebări ale căror răspunsuri ar putea fi interesante, mai ales pentru iubitorii de bucătărie asiatică.
(more…)

Citeste tot

Panch phoron – cinci arome indiene

Vă propun astăzi să discutăm despre un alt amestec de condimente destul de bine cunoscut în lumea gastronomică: panch phoron. Ca multe alte astfel de amestecuri, şi acesta provine din India, ţară a cărei bucătărie ne-a obişnuit deja cu arome, gusturi şi culori somptuoase. Este un amestec ce poate deveni extrem de preţios pentru vegetarieni, căci este astfel conceput încât să se potrivească mai ales cu legumele şi leguminoasele.
(more…)

Citeste tot

Porc Vindaloo

Ieri va propusesem o varianta de pasta de condimente Vindaloo, astazi revin asupra subiectului si va propun sa folositi aceasta pasta intr-o reteta extrem de simpla, care se gateste foarte rapid. Am folosit carne de porc in memoria colonistilor portughezi care au adus in Goa aceasta reteta. Preparatul este plin de aroma, iar gustul sau este complex, picant, cu o usoara nuanta dulce-acrisoara.

(more…)

Citeste tot