bucatarie japoneza | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre sansho

Bucătăria japoneză este, aş zice eu, un caz aparte între bucătăriile asiatice estice şi sud-estice. Unul dintre motive ar fi folosirea extrem de parcimonioasă a mirodeniilor şi condimentelor; chiar şi ierburile aromatice sunt rar folosite. Este, în opinia mea, o bucătăria frugală şi simplu asezonată, destul de fadă, la prima vedere, faţă de alte bucătării din zone geografice apropiate şi chiar faţă de bucătăriile coreeană şi chineză din care îşi trage rădăcinile.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre dashi

Dashi – gustul de bază al bucătăriei clasice japoneze

Nu exagerez cu nimic atunci când afirm că dashi este gustul de bază al bucătăriei clasice japoneze. Dashi este fondul (corespunzător fondurilor din bucătăria europeană: supă, zeamă de carne, bulion, fumet) principal al tuturor bucătăriilor regionale japoneze şi este preparat foarte simplu şi rapid, din alge şi peşte uscat.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (38)

Daca in episodul trecut al acestui serial v-am prezentat cateva preparate din bucataria coreeana, astazi a venit randul unei alte culturi culinare, cea japoneza, foarte la moda si relativ putin accesibila la noi, atat datorita raritatii restaurantelor nipone, cat si preturilor, care imi par nejustificat de ridicate.

(more…)

Citeste tot

Somon cu sos teriyaki

Teriyaki este o tehnica de gatit japoneza, in care alimentele sunt fripte pe gratar sau chiar sub grill-ul cuptorului, alaturi de un sos preparat pe baza de sos de soia, numit “tare”; carnea este marinata inainte, si/sau stropita cu marinada in timp ce se gateste.
Termenul “teriyaki” este format din cuvintele “teri”, care se refera la luciul dat de continutul de zahar din “tare”, iar “yaki” se refera la prepararea pe gratar, sau in cuptor.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (30)

Până acum 100 de ani aproape necunoscut în afara Japoniei, wasabi a devenit popular mai ales datorită sushi-ului, preparatul „cheie” al bucătăriei japoneze pentru foarte mulţi occidentali, nefamilliarizaţi cu cultura culinară niponă.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre seminţele de lotus

Seminţele de lotus sunt un ingredient care joacă un rol important în unele bucătării, cum este cea din Columbia (în zonele din jurul oraşelor Barranquilia şi Cartagena), dar mai ales cele din sud-estul Asiei şi în special în cea chineză şi în cea japoneză; în China sunt folosite nu doar la gătit, ci şi în medicina tradiţională. Lotusul aparţine plantelor din genul Nelumbo, specia Nelumbo nucifera, numite “lotus indian”. Este o plantă de apă curgătoare, care creşte în climat semitropical. Aşa cum o arată şi numele, provine din India, de acolo răspândindu-se acum 2.000 de ani pe suprafeţe enorm de mari, din China până în Egipt.

Lotusul a fost şi încă este preţuit ca simbol religios de numeroase culturi, dar a fost întotdeauna şi o sursă folositoare de nutrienţi, căci cele mai multe dintre părţile sale sunt comestibile.
(more…)

Citeste tot

Omleta japoneza

Va propun spre vizionare acest film, o adevarata demonstratie de preparare a asa-numitei omlete japoneze, o denumire oarecum improprie din punctul meu de vedere, dar acest lucru nu scade cu nimic din virtuozitatea bucatarului si din originalitatea preparatului.
Vizionare placuta!

Citeste tot

Porc cu taitei somen

Reteta este extrem de simpla si foarte gustoasa. Taiteii somen sunt preparati din faina de grau si sunt proprii bucatariei japoneze. Sunt subtiri, cu un diametru mai mic de 1,3 mm si se servesc de obicei reci. Seamana mult cu alte tiprui de taitei japonezi, ca udon si hiyamugi, diferind doar prin diametru.
Porc cu taitei somen
(more…)

Citeste tot