bucatarie japoneza | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Bucătăria japoneză între tradiţie şi inovaţie – partea 2

Deşi extrem de săracă în ingrediente (ce deosebire imensă faţă de zecile de mii de ingrediente folosite de bucătăria chineză!), bucătăria japoneză şi-a făurit o identitate distinctă prin adaptări şi inovaţie. Inovaţie ţine nu doar de selecţia atentă a ingredientelor, căci acest lucru este obişnuit este aplicat şi în alte bucătării etnice, ci mai ales în simbolistica şi ritualurile asociate gastronomiei a căror complexitate compensează frugalitatea şi simplitatea bucatelor. Modul de prezentare a mâncării, felul în care este ea oferită şi primită, semnificaţiile profunde ale fiecărui element constitutiv al mesei conferă unicitatea acestei bucătării.
Bucatarie japoneza
(more…)

Citeste tot

Bucătăria japoneză între tradiţie şi inovaţie – partea 1

Ne gândim, de obicei, la Japonia ca la o singură insulă; sunt, de fapt, patru insule mari şi mii de alte insule mici. Terenul vulcanic şi muntos şi ploile abundente favorizează pădurile luxuriante; puţinul teren arabil este folosit predominant la cultivarea orezului. Aşa cum este de aşteptat pentru un popor insular, peştele, atât proaspăt cât şi conservat, joacă un rol major în alimentaţia japonezilor.
Bucatarie japoneza
(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre panko

Panko este o varietate de pesmet caracteristică bucătăriei japoneze şi a celei franceze şi este folosit pentru a obţine un „acoperământ” crocant pentru alimentele prăjite, cum este, de pildă tonkatsu.
panko
Panko este preparat din pâine de la care a fost îndepărtată coaja şi, de aceea, oferă o textură mai aerată decât cele mai multe tipuri de pesmet din bucătăriile occidentale.
Panko se produce acum în mai toate ţările Asiei, în special în Japonia, Coreea, Thailanda, China şi Vietnam.
În Europa se poate cumpăra din marile supermarketuri, sau din magazinele alimentare cu profil asiatic.

Citeste tot

Foarte pe scurt despre oţetul de orez

Oţetul de orez este obţinut prin fermentarea orezului, sau a vinului de orez. Este foarte popular în Asia centrală şi de sud-est, în special în China, Coreea şi Japonia. Fiecare dintre aceste trei ţări sunt mari producători de oţet de orez, şi fiecare propune pe piaţă diferite tipuri şi calităţi ale acestui produs.
(more…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre beţişoare

Betisoare

Istoric
Termenul beţişoare, din punct de vedere culinar, se referă la o pereche de beţe mici, identice, cu vârf ascuţit, utilizate pentru a mânui bucăţile de alimente şi pentru a mânca. Ele se folosesc în China, Japonia, Coreea, Taiwan şi Vietnam. Se crede că originea lor este chinezească şi au fost găsite dovezi ale folosirii lor şi în Tibet şi Nepal, teritorii care au întreţinut legături strânse cu populaţia chineză Han. Beţişoarele sunt fabricate, cel mai adesea, din bambus, lemn, plastic, bronz, metal, fildeş. 
(more…)

Citeste tot

Tofu – made in China

Tofu, numit si doufu, sau branza de fasole, este un aliment de origine chinezeasca, preparat prin coagularea laptelui de soia si prin presarea branzei rezultate in blocuri de diferite forme.
Tofu este originar din China antica, dar nu se cunosc multe lucruri despre originea si metodele sale initiale de productie.
Tofu
Tofu a fost apoi introdus in Coreea, apoi in Japonia (in secolul al VIII-lea). S-a mai raspandit si in alte parti din Asia de Sud-Est, similar raspandirii budismului.
(more…)

Citeste tot

Yakitori

Termenul yakitori denumeste frigaruile japoneze preparate din carne de pui. Ele se prepara cu bucatele de carne, sau organe, fripte pe gratar. Exista varianta servirii lor cu sare si suc de lamaie, sau cu sos numit “tare” (preparat din sake, mirin sos de soia si zahar).

(more…)

Citeste tot

Cha han – Orez prajit in stil japonez

Este o reteta delicioasa si rapida, care are avantajul de a refolosi orezul ramas de pe o zi pe alta. Reteta utilizeaza orez cu bob lung fiert, rece. Conform precizarii lui Marius, am corectat modul in care se foloseste oul in reteta.
Orez prajit cu legume, in stil japonez 
Bucatarie: japoneza
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute
(more…)

Citeste tot

Sosul de soia – sarea bucatariei asiatice

Sos de soia Nam Duong
Sărat, dar mult mai gustos şi mai hrănitor decat sarea, sosul de soia este un ingredient fără de care bucătăria asiatică nu poate exista. Sosul de soia este obţinut prin fermentarea boabelor de fasole soia cu cereale, apă şi sare. Originar din China, este folosit pe scară largă în bucătăria asiatică, în China, Indonezia, Japonia, Coreea, Malaezia şi Singapore şi, mai puţin, în Thailanda, Vietnam, Cambodgia si Filipine.
(more…)

Citeste tot