bucatarie laotiana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Fotografii de pe papamond (20)

Ultima data am fost in Asia in 2008, in Thailanda si Cambodgia. Viitoarea mea destinatie asiatica va fi, cel mai probabil, Laos si Vietnam. As fi vrut sa ajung in acest an acolo, dar lucrurile nu s-au aranjat, din punct de vedere financiar, asa cum mi-as fi dorit. Sunt nevoit sa aman, deci, acest proiect.

(mai mult…)

Citeste tot

Curry de creveti cu marar

Aceasta reteta are si varianta video.

Mararul, denumit si “coriandru laotian”, este folosit in special alaturi de peste sau creveti. Mararul este adaugat in mancaruri doar la sfarsit, pentru aroma si culoare, la fel cum in celelalte bucatarii sud-est asiatice se foloseste coriandrul.

(mai mult…)

Citeste tot

Somon cu sos caramel si susan

Aceasta reteta are si varianta video.

Laos este o tara fara iesire la mare, dar strabatuta de multe cursuri de apa dulce, iar pestele este un aliment de baza. Ingredientele acestei reteta ilustreaza influentele principale asupra bucatariei locale: cea chinezeasca (susanul si ceapa verde) si thailandeza (sosul de peste).
 
(mai mult…)

Citeste tot

Laptele de cocos – ingredient obligatoriu in bucataria sud-est asiatica

Lapte de cocos
Marturisesc ca am fost oarecum reticent cand am folosit pentru prima oara laptele de cocos, pentru ca nu stiam cum se comporta la gatit. A trebuit sa rasfoiesc cateva carti de retete sud-est asiatice si am petrecut ore documentandu-ma pana mi-am luat inima in dinti si l-am incercat. De atunci mi-a devenit tovaras nedespartit si nu-mi pot imagina un ingredient mai potrivit pentru a da consistenta, bogatie si eleganta sosurilor si supelor.
(mai mult…)

Citeste tot

Sosul de peste – un ingredient magic

Sos de peste
Am spart, nu cu mult timp in urma, o sticluta cu sos de peste. Mi-a scapat dintre degetele alunecoase, s-a izbit de podeaua de gresie si s-a spart cu un zgomot sec, in timp ce de sub talpile papucilor mei se latea o balta de lichid brun. Am crezut ca bucataria imi va mirosi (citeste „puti”sau „duhni”) a peste o vesnicie! Spre marea mea surprindere insa, dupa ce am spalat pe jos si am aerisit cateva minute, bucatarioara mea draga a continuat sa emane doar delicatele miresme ale condimentelor (am un maaaare dulap plin ochi!). Nici o ingerinta pesteasca, nici macar un iz timid. „Iata, mi-am zis, un sos de peste de calitate!”
(mai mult…)

Citeste tot