bucatarie mediteraneana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Garides saganaki – Creveti gratinati cu sos de rosii

Saganaki este un termen ce denumeste branza prajita, sau gratinata. Tipurile de branza folosite cel mai des sunt kefalograviera, kefalotyri si feta. Feta este populara in Grecia, cu ea preparandu-se garides saganaki (creveti gratinati) si midia saganaki (scoici gratinate). Variantele care folosesc branza haloumi sunt caracteristice insulei Cipru, a carei cultura culinara este o mixtura de influente grecesti, turcesti si levantine.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu usturoi

Crevetii cu usturoi sunt o gustare (tapa) extrem de populara in Spania, unde se gateste cu sau fara ardei iuti ca ingredient auxiliar. De obicei se gatesc in caserole individuale, de ceramica sau pamant ars, asezate direct pe o foaie de tabla incinsa (plancha). Ca alternativa se pot gati si in tigaie.

(more…)

Citeste tot

Pastitsada

Cum m-am intors recent din Corfu, nu puteam scapa ocazia de a culege cateva retete locale. Am si gasit cateva deosebite si sper ca iubitorii de bucatarie mediteraneana sa fie interesati.

Pastitsada, care reflecta influenta bucatariei italiene asupra celei corfiote (Corfu este foarte aproape de Italia, iar venetienii au stapanit insula cateva sute de ani), este socotita o delicatesa si este caracterizata de gustul delicat si aroma sofisticata de cuisoare.
(more…)

Citeste tot