bucatarie mediteraneana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Corsarul din Mediterana – FENICULUL (Foeniculum vulgare)

Fenicul (Foeniculum vulgare) 
Corsar suna mai aventuros si mai romantic, de aceea l-am preferat in titlu, dar, de fapt, feniculul imi evoca mai mult acel gen de navigator antic, cel mai adesea grec sau fenician, combinatie de negustor, pirat si explorator, care a colonizat tarmurile Marii Mediterane. Pentru ca feniculul este, in esenta, un condiment mediteranean. S-a raspandit foarte rapid, intocmai acelor indrazneti exploratori, colonizand nu doar in intreaga Mediterana, dar si centrul Europei, Orientul Mijlociu si Indepartat, si chiar Lumea Noua.
  (more…)

Citeste tot

Atentie la pesti!

Restaurant Xanadu - Bucuresti
Xanadu, sau Shang-tu (astazi Shangdu, in Mongolia), era capitala de vara a urmasilor lui Kubilai, cuceritorul Chinei. Dinastia Yuan, intemeiata de acest nepot al lui Genghiz-han, si-a mutat apoi capitala la Beijing, dar Xanadu a ramas ca un simbol al opulentei, mai ales datorita insemnarilor lui Marco Polo, care l-a vizita in 1275.
Cand un restaurant se numeste Xanadu, ai din start niste asteptari. Te astepti la mancare asiatica, la decor luxos si la preturi mari. Ei bine, restaurantul cu pricina nu este nici una, nici alta si nici cealalta. Mancarea nu (mai) este asiatica, decorul este (doar) decent, iar preturile sunt (sa zicem) modice.
(more…)

Citeste tot

Spaghete cu telina si sos de rosii

Este o reteta simpla si gustoasa, care foloseste ingrediente tipic mediteraneene. Nu este foarte rapida, dar compenseaza prin gust si aroma. Vegetarienii pot renunta la branza Parmesan. In loc de telina se pot folosi rondele de vinete prajite, iar carnivorii pot inlocui telina cu 8 felii subtiri de bacon (fara sorici), prajit si apoi tocat marunt.

(more…)

Citeste tot