bucatarie mediteraneana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui de caracatita in vin rosu

Marea placere culinara, cel putin pentru mine, a calatoriilor in zona Mediteranei sunt fructele de mare. Este o placere pe care incerc s-o recreez, ori de cate ori am ocazia, si acasa la mine. Aceasta reteta se incadreaza in categoria preferatelor mele: pui de caracatita rumeniti in ulei de masline extra virgin si apoi brezati lent intr-un sos robust de vin rosu si passata, aromatizat cu ceapa, usturoi si ierburi aromate, servit cu un topping crocant de seminte de pin.

(more…)

Citeste tot

Calamares rellenos

Iata una dintre putinele retete de dificultate medie de pe blogul meu. Definirea ca “medie” nu se refera decat la operatiunea, oarecum laborioasa, de a umple calmarii. Ai mei au fost de dimensiunea socotita optima, adica 10-15 cm lungime. La aceasta marime, deschiderea sacului lor este de doar 3-4 cm si, daca nu ai apucat sa dobandesti o anumita indemanare, umplerea poate dura 15-20 de minute.

(more…)

Citeste tot

Tajin de pui

Reteta de fata este una gustoasa si foarte usor de realizat. Este reprezentanta genului de retete preferate de mine, cu sos delicios condimentat, plina de gust si aroma, robusta, hranitoare si satioasa, servita simplu si fara fasoane, potrivindu-se bine cu orice anotimp.
Un astfel de tajin se serveste la pranz, alaturi de cuscus sau de orez.

(more…)

Citeste tot

Bebe sepias en su tinta

Va ofer astazi o reteta spaniola, a carei denumire s-ar traduce in limba romana cam asa: Pui de sepie in cerneala proprie. Este o reteta traditionala catalana, dar pe care am vazut-o mult mai des gatita cu sepii mature; nu sunt sigur ca saculetul de cerneala se formeaza deja chiar la pui atat de mici; eu am folosit cerneala cumparata separat (deci nu cerneala proprie a puilor din farfurie). Cert este insa ca preparatul este absolut fabulos ca gust.
Bebe sepias en su tinta
(more…)

Citeste tot

Pui cu masline

Exista deja pe internet si in carti destule retete de pui cu masline. Este una dintre retetele romanesti, deja traditionale. Eu va propun insa o varianta diferita, una in stil mediteranean, in care asezonarea este diferita. Cei care veti avea curiozitatea s-o incercati, veti vedea ca preparatul final este foarte savuros.

(more…)

Citeste tot

Dorada la gratar cu salmoriglio

Salmoriglio condimenteaza carnea de orice fel, de la porc la peste, gatita pe gratar. Merge insa foarte bine si cu orice fel de carne trasa la tigaie, aburita, fiarta sau gatita la cuptor.

Mi-am dorit un pranz usor, dar care sa se prepare rapid si sa fie gustos; fara salate aditionale, fara garnituri, pur si simplu ceva care sa arate bine, care sa fie gata in maxim 10 minute si care sa aiba gust si aroma proaspata si imbietoare.
(more…)

Citeste tot

Salmoriglio

Cum cred că merităm să ne trăim viaţa cu gust, vă prezint astăzi, foarte pe scurt un sos-condiment foarte uşor de preparat şi foarte gustos. Salmoriglio este un condiment provenit din sudul Italiei, preparat din ingrediente tipic mediteraneene: suc de lămâie, ulei de măsline extra virgin, usturoi, oregano şi pătrunjel.

(more…)

Citeste tot