bucatarie mediteraneana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Spread aromatizat cu busuioc

“Spread” este un termen intalnit de mine in literatura culinara americana, care denumeste sosurile groase si pastele care se pot tartina, adica se pot intinde pe felii de paine, chipsuri, crutoane, biscuiti, lipii, chifle, briose etc. Il folosesc si eu, cam cu reticenta, in lipsa unui termen romanesc adecvat. Sau poate exista, dar nu mi-a venit mie in minte.

Pasta pe care v-o propun este cu adevarat deosebita: aromata, gustoasa, cremoasa si, datorita unui mic adaus de seminte, crocanta. Este excelenta ca gustare si merge foarte bine cu un vin alb, sec si usor, sau cu sampanie.
(more…)

Citeste tot

Ce bucătărie etnica te-ar interesa cel mai mult? – sondaj de opinie

Am postat pe blog reţete din 35 de ţări. Unele dintre aceste ţări sunt bine reprezentat numeric, altele figurează doar cu una sau câteva reţete. Acest lucru arată pentru că sunt o persoană curioasă şi interesată să afle lucruri noi, dar şi că am preferatele mele dintre toate aceste bucătării etnice.
Sondajul „Ce bucătărie etnica te-ar interesa cel mai mult?” a fost făcut pentru a determina ce anume bucătării vă interesează pe dvs. Ideea este ca, în măsura în care preferinţele dvs. se intersectează cu ale mele, să încerc să prepar reţete care să vă fie pe plac şi dvs., nu doar mie.
(more…)

Citeste tot

Un concediu noroKOS – partea 2

La masă cu pisicile

Când am ajuns în Kos, unul dintre primele lucruri pe care l-am auzit a fost că este locul naşterii lui Hipocrate, părintele medicinei, dar şi un oraş al bicicliştilor. Într-adevăr, am văzut bustul lui Hipocrate, ca şi celebrul său jurământ, oferit spre vânzare în nenumăratele magazine de suveniruri. De asemenea, cred că nu exista trotuar pe care să nu fie marcată o bandă, destul de lată, destinată exclusiv bicicletelor. Nu vreau să insist prea mult asupra acestui lucru, dar îl găsesc extrem de civilizat şi mi-ar plăcea ca tinerii din România, şi nu doar ei, să aibă aceleaşi condiţii de a practica această formă de exerciţiu fizic.
(more…)

Citeste tot

Cuscus farfoucha

In Tunisia si Maroc cuscus-ul este un aliment extrem de popular. Multe familii au propriile lor retete, care se transmit din generatie in generatie. Termenul “farfoucha” inseamna “a amesteca”, iar aceasta reteta are cu un gust delicios, subtil si racoritor.

(more…)

Citeste tot

Midii cu spaghete

Mi-am impus sa mananc minim de doua ori pe saptamana peste si/sau fructe de mare. Nu urmez nicio dieta sau regim, se incadreaza pur si simplu in ideea mea de cum trebuie sa fie un mod de hranire echilibrat. Va prezint deci o reteta rapida si simpla. Poate fi mancata ca pranz usor, satios si hranitor; serviti pastele alaturi de o salata verde si un pahar de vin rosu si sec.

(more…)

Citeste tot

Gambas al ajillo

Iata o reteta rapida si extrem de simpla, potrivita pentru zilele de vara calduroase cand nu vrei sa petreci mult timp in bucatarie.

“Gambas al ajillo” inseamna “creveti cu usturoi”, iar reteta propusa de mine este o adaptare, atat ca ingrediente cat si ca prezentare, a unei celebre “tapa”, foarte populara in bistrourile si barurile spaniole. Cei care doresc sa afle cateva amanunte despre tapas, inclusiv o scurta istorie a lor, o pot gasi aici.
(more…)

Citeste tot

Salata de pui cu portocale si migdale

Orezul, portocalele si migdalele sunt trei dintre ingredientele care fac fala bucatariei spaniole. Coincidenta sau nu, toate trei au fost aduse in Spania de arabi, si toate trei sunt foarte populare in intreaga Mediterana. Va propun, deci, o salata satioasa, dar usoara, plina de gust, aroma si culoare si, foarte important, usor si rapid de preparat.

(more…)

Citeste tot