bucatarie provensala | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre tapenade

Am auzit diverse persoane afirmând că tapenade este un sos sau o garnitură. Alţii pretind, şi le împărtăşesc părerea, că tapenade este un condiment. Tapenade este caracteristică bucătăriei provensale (cea născută în regiunea Provence, situată în sud-vestul Franţei, la graniţa cu Italia) şi are aspectul unei paste.
Tapenade: sursa foto: wikipedia
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre pissalat

Pissalat, sau pissala, este un condiment originar din Franţa, specific bucătăriei provensale, preparat în mod tradiţional dintr-o pastă de sardine sărate (după alte surse şi din „anşoa”, nume generic atribuit mai multor specii de hamsii), asezonată cu mirodenii şi ierburi aromate şi amestecată cu ulei de măsline.
Denumirea sa provine din „peis salat”, care în limba occitană înseamnă „peşte sărat ”.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre rouille

Sosul „rouille” (în limba franceză „rouille” înseamnă „rugină”, aluzie la culoarea sa) este un condiment tradiţional din Provence, probabil zona din Franţa cu cea mai interesantă bucătărie regională. Sosul este gros, picant, cu o aromă specifică dată de combinaţia şofran-usturoi-ardei iute, cu o culoare portocalie-roşiatică, şi a devenit un însoţitor indispensabil pentru un alt preparat provensal celebru, „bouillabaise”. O bouillabaise se serveşte în mod tradiţional alături de felii de pâine prăjită, unse din belşug cu rouille.

(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (13)

Ma fascineaza fotografiile ce reprezinta campurile din regiunea Provence, din sudul Frantei, cultivate cu levantica. Imaginea de mai jos apartine lui Graham McPherson, un excelent fotograf ale carui peisaje te pot lasa cu rasuflarea taiata.

(mai mult…)

Citeste tot

Creveti provensali

Va era dor de creveti? Mie da, mai ales dupa atata pui si porc, substitutele mele de miel. Am ales o reteta interesanta, parte a unei bucatarii exceptionale, cea provensala.

Provence este o provincie situata in sudul Frantei, renumita pentru bucataria sa cu puternice accente mediteraneene. Este o reteta robusta, traditionala, care se prepara rapid si se dovedeste, in final, a fi satioasa si usoara in acelasi timp.
(mai mult…)

Citeste tot