bucatarie romaneasca | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Mezelic cu sos Worcestershire

In urma cu cateva zile, cand am povestit despre sosul Worcestershire, v-am promis ca voi reveni cu cateva retete. Iat-o pe prima dintre ele, una extrem de simpla, dar cu care puteti obtine foarte usor o gustare delicioasa si aromata. De aceea mi-am permis s-o numesc “mezelic”, fiindca alaturarea acestui cuvant cam arhaic, de inspiratie turceasca, cu sosul Worchestershire m-a distrat copios. Pana la urma, gatitul trebuie sa fie distractiv!

(more…)

Citeste tot

Salata de morcovi, cu patrunjel si seminte

Va propun o salata a carei idee mi-a venit datorita excelentului untdelemn fabricat de Marius Nastasa, despre care v-am vorbit intr-un articol anterior. Surprinzator, acest untdelemn merge bine nu doar cu semintele de floarea-soarelui, lucru anticipat probabil de toata lumea, ci chiar cu maslinele. In mod sigur nu atat de bine ca un ulei de masline, dar asocierea este totusi excelenta.
Vinegretea astfel preparata, cu untdelemn si suc de portocale, aromata cu usturoi si mustar, da salatei un gust deosebit.

(more…)

Citeste tot

Piept de pui bardat

Profit de ocazie ca sa va “insinuez” un termen culinar mai putin folosit in meniurile restaurantelor. A “barda” inseamna a inveli o bucata de carne slaba cu bacon, sau slanina, pentru a preveni uscarea acesteia in timpul prepararii. Termenul vine, bineinteles, din franceza.

Reteta este simpla, rapida, iar pieptul de pui iese extrem de fragede, suculent şi gustos. Baconul crocant ofera un interesant contrast de texturi cu pieptul de pui fraged.
(more…)

Citeste tot

Oua umplute cu peste afumat si masline

Craciunul se apropie, asa ca lumea incepe sa caute pe Internet retete de sarmale, salata de boeuf, carnati pe varza, fripturi si… oua umplute. Ca o curiozitate, retetele de oua umplute sunt cele mai accesate de pe blogul meu. Am deja cateva variante si poate nu strica sa va ofer inca una, pe care o tin in rezerva de aproape un an. Cred ca i-a venit timpul.

(more…)

Citeste tot

Merele imparatului

Acest desert este absolut delicios, rapid, foarte parfumat si usor, cu adevarat demn de un cap incoronat. Mai este insa si la indemana oricui citeste aceasta reteta. Este un preparat plin de fructe colorate, perfect pentru o masa festiva, cum este cea de Craciun.

(more…)

Citeste tot

Puterea cuvântului

Cuvintele au forţa lor. Este interesant, şi chiar un pic ciudat, impactul pe cate un cuvânt îl poate avea asupra oricui. Am trăit această senzaţie de curând, când un cuvânt a avut puterea să mă trimită înapoi în timp. Cuvântul care a trezit în mine amintirile dulci ale copilăriei a fost „untdelemn”.
(more…)

Citeste tot

Omleta cu somon afumat

Stim cu totii ca omleta este o chestie simpla atunci cand este facuta cum trebuie. Unul dintre secretele ei sta in umplutura; aceasta trebuie sa fie echilibrata, gustoasa si, de ce nu?, surprinzatoare. Va promit ca aceasta reteta a mea va va multumi pe deplin: gustul ei este fin, delicios si echilibrat. Mai mult, este hranitoare si are si calitati nutritive. O puteti prepara la micul dejun, la cina, sau chiar ca gustare, in cadrul mesei de pranz.

(more…)

Citeste tot

Ciuperci Alcor

Cum in ultimul timp fac experimente cu amestecuri de condimente, amestecuri pe care eu le socotesc romanesti (ingredientele se gasesc pe piata, sunt intrate in alimentatia noastra de multi ani, iar eu sunt roman – suficiente motive, nu?), inevitabil imi ies si chestii gustoase. Iata un astfel de exemplu: ciuperci umplute si servite cu sos de rosii.

(more…)

Citeste tot