bucatarie romaneasca | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata romaneasca de vinete

Nu avem noi cea mai tare bucatarie. Nu este nici din cale afara de sanatoasa, nici prea diversificata, nici decorativa, si mai ales nu este nici promovata si nici cunoscuta. Avem insa cateva retete pe care le putem considera lejer adevarate capodopere. Sau asa le consider eu.
Una dintre acestea este salata de vinete. Am mancat salata de vinete si in Franta, si in Italia, am degustat-o in Grecia si Turcia, am incercat-o si in Belgia, Spania si Bulgaria. Unele mi-au placut, altele nu. Insa niciuna nu este atat de buna ca cea facuta in Romania (bulgarii ne cam copiaza si reusesc si ei o varianta foarte buna).

Salata noastra este atat de fina si de deosebita incat francezii o numesc “caviar” de vinete. Norocul nostru ca nu este la fel de scumpa si ca ne-o putem face singuri, acasa.
(more…)

Citeste tot

Omleta cu bacon, cascaval si cepsoara

Daca vrei sa-ti incepi ziua cu ceva bun, incearca o omleta satioasa si hranitoare, cu bacon si cascaval, condimentata cu piper alb si firisoare iuti de arpagic.

Omleta se serveste rulata si gatita astfel incat interiorul ei sa fie putin umed si suculent, nu uscat si cauciucos. Ceea ce la noi se numeste, in mod eronat, “omleta”, adica cea de forma plata, bine inchegata si rumenita, continand diverse alte ingrediente adaugate in tigaie si gatite concomitent cu ouale, este, din punct de vedere gastronomic, o “frittata”.
(more…)

Citeste tot

Fond alb de pui

Un prieten francez, mi-a spus odată că folosirea apei la gătit este semn de sărăcie. Desigur, nu se referea la ocaziile în care se fierb cartofii pentru piure, sau ouăle. El avea în vedere preparara sosurilor, tocanelor şi chiar a supelor.
După cum cred că aţi văzut deja, în multe reţete autorii procedează întocmai ca amicul meu francez: folosesc fond (sau supa concentrata) de pui, bulion de vită, fond de legume, sau fumet de peşte. Mărturisesc că, cel mai adesea, sunt leneş şi, în loc să-mi prepar un fond de casă, îl “croiesc” rapid folosind cubuleţe de concentrat.
Bulion de pui, preparat in casa
(more…)

Citeste tot

Castraveciori murati de vara

Castraveciori murati de vara
In curand vine caldura cu adevarat si ne vom putea rasfata cu niste castraveciori murati de vara. Eu va dau reteta din timp, ca sa aveti vreme sa va pregatiti toate cele.
Este o retea pe care o am de la mama. Nu am apucat pana acum sa vorbesc despre mama, vreau sa spun doar atat: este cea mai extraordinara bucatareasa pe care am cunoscut-o. Gateste romaneste si foarte traditional, nu experimenteaza si nu este foarte creativa, dar are maini de aur. Totul iese exact cum trebuie, arata exceptional, iar gustul este divin. Mi-as dori sa gatesc vreodata macar pe jumatate atat de bine.
(more…)

Citeste tot

Fursecuri cu bomboane colorate

Fursecuri cu bomboane

Fursecuri cu bomboane colorate
Reteta de fursecuri este o reteta simpla si rapida si arata indeajuns de nostim ca sa ajunga una dintre preferatele copiilor. Fursecurile se pot servi atat calde, cat si reci. Daca doriti si alte retete va invit sa incercati si retetele de fursecuri de la Laura Adamache

  • Bucatarie: romaneasca
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 4-8 portii
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gatit: 15-30 minute

(more…)

Citeste tot