bucatarie siciliana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pollo all’arancia alla catanese

Aceasta reteta reflecta influenta araba asupra bucatariei siciliene. Carnea este marinata cu mirodenii si ierburi, brezata apoi in suc de portocale cu ceapa, usturoi si masline si, in final, servita cu cuscus, o garnitura destul de populara in Sicilia.
Pollo all’arancia alla catanese
Preparatul este delicios, cu un sos complex, cu accente dulci, acrisoare, picante si sarate, destul de robust si satios.
(mai mult…)

Citeste tot

Salmoriglio

Cum cred că merităm să ne trăim viaţa cu gust, vă prezint astăzi, foarte pe scurt un sos-condiment foarte uşor de preparat şi foarte gustos. Salmoriglio este un condiment provenit din sudul Italiei, preparat din ingrediente tipic mediteraneene: suc de lămâie, ulei de măsline extra virgin, usturoi, oregano şi pătrunjel.

(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria siciliană – o „fiertură” cu multe arome (2)

Roata istoriei s-a învârtit încă o dată pentru Sicilia, iar arabii au fost alungaţi de normanzi în 1091. Înţelepciunea conducătorilor normanzi a constat în faptul că au preluat multe dintre instituţiile organizate de arabi. În următorii 100 de ani Sicilia a ajuns cel mai bogat dintre statele europene, mai stabil financiar şi mai înfloritor chiar decât Anglia, Franţa şi Imperiul German.
În domeniul culinar contribuţia normandă a fost foarte slabă, cel mai important aliment impus de ei fiind codul sărat, numit de sicilieni „stoccafisso”.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria siciliană – o „fiertură” cu multe arome (1)

Nu am fost niciodată în Sicilia, dar este unul dintre locurile la care visez şi unde ştiu că voi ajunge neapărat în următorii 2-3 ani. Sicilia mă fascinează pentru că este locul cu una dintre cele mai interesante şi mai complexe culturi culinare din Europa.
Deşi tot ceea ce ştiu despre Sicilia este din cărţi, filme şi, foarte puţin, de la un prieten sicilian, cred că materialele adunate de mine vă pot crea o imagine – chiar dacă lipsită de forţa pe care o dă unui povestitor cunoaşterea directă, de la faţa locului, a subiectului său – grăitoare şi incitantă, care să vă aducă informaţii interesante şi să vă stimuleze apetitul intelectual.
(mai mult…)

Citeste tot

Spaghete cu pesto sicilian

Aceasta reteta are si varianta video.

In aceasta reteta, la prepararea sosului pesto se folosesc migdale, in loc de seminte de pin, care dau o aroma mai puternica. Eu folosesc paste fabricate de Barilla; sunt un pic mai scumpe decat cele romanesti, dar diferenta de pret este justificata de o calitate net superioara. Acel nr.5, determina grosimea lor; 5 este dimensiunea mea preferata, dar puteti folosi, la fel de bine, si 7, sau orice alta dimensiune va convine.

(mai mult…)

Citeste tot