bucatarie spaniola | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre picada

Îmi doresc să scriu despre picada încă de acum câţiva ani, când am petrecut o săptămână la Barcelona. Din punct de vedere culinar acea călătorie a fost, într-un fel, o revelaţie. Am descoperit multe lucruri noi pentru mine la acel moment, preparate, ustensile şi termeni culinari pe care ulterior i-am folosit de multe ori. Paella, sofrito (sofregit), paellera, soccarat, fideua, picada… cuvinte exotice şi misterioase la început, familiare acum. Despre unele dintre ele am scris deja, altele vor urma. Astăzi a venit rândul picadei.

(mai mult…)

Citeste tot

Pollo al chilindrón

Pollo al chilindrón este un preparat traditional provenit din provinciile Aragon si Navarra. Chilindrón denumeste un joc de carti dar, dupa unele surse, si vasul in care se gateste preparatul.
Exista mai multe variante, dar aproape toate folosesc pimentón, aromata boia dulce afumata spaniola, si jamon serrano.

(mai mult…)

Citeste tot

Carnati in stil chorizo

Aceasta reteta are si varianta video.
“Chorizo” sau “chouriço” este un termen provenit din Peninsula Iberica, ce denumeste cateva tipuri de carnati din carne de porc. Exista carnati chorizo proaspeti, caz in care trebuie gatiti pentru a fi mancati, sau, mai frecvent, carnati uscati si/sau afumati, care se pot consuma ca atare.
Carnatii chorizo spaniolesti sau portughezi isi datoreaza savoarea distincta, afumata, adausului de boia afumata numita pimentón.

In reteta pe care am ales s-o prepar, veti vedea ca am folosit din plin atat boia afumata, cat si boia dulce si fulgi de ardei iute.
(mai mult…)

Citeste tot

Patatas alioli

Cartofii cu sos alioli sunt o gustare foarte populara in Spania, o „tapa” extrem de gustoasa si simplu de preparat. Mi se cer uneori retete de post si cu acest preparat pot sa satisfac si astfel de cereri, asa ca, mai ales in aceasta perioada, vi-l recomand cu caldura.

(mai mult…)

Citeste tot

Paella marisco

Paella este, la origine, o specialitate culinara din Valencia, dar a devenit in ultimii ani unul dintre preparatele asociate intregii culturi spaniole. Cei care doresc sa afle cateva detalii despre istoria si insemnatatea acestui simbol culinar spaniol, pot accesa acest link.

(mai mult…)

Citeste tot

Tapas y Vinos

Evenimentele gastronomice de vineri, desfăşurate „La mansardă”, în strada Paris, la numărul 7A, unde se află elegantul sediu din Bucureşti al Cramelor Halewood, continuă, pe data de 17 martie, la orele 19:00, cu o seară spaniolă: „Tapas y Vinos”, sau, mai pe limba noastră, „Gustări şi vinuri”.

(mai mult…)

Citeste tot

Calamares rellenos

Iata una dintre putinele retete de dificultate medie de pe blogul meu. Definirea ca “medie” nu se refera decat la operatiunea, oarecum laborioasa, de a umple calmarii. Ai mei au fost de dimensiunea socotita optima, adica 10-15 cm lungime. La aceasta marime, deschiderea sacului lor este de doar 3-4 cm si, daca nu ai apucat sa dobandesti o anumita indemanare, umplerea poate dura 15-20 de minute.

(mai mult…)

Citeste tot

Bebe sepias en su tinta

Va ofer astazi o reteta spaniola, a carei denumire s-ar traduce in limba romana cam asa: Pui de sepie in cerneala proprie. Este o reteta traditionala catalana, dar pe care am vazut-o mult mai des gatita cu sepii mature; nu sunt sigur ca saculetul de cerneala se formeaza deja chiar la pui atat de mici; eu am folosit cerneala cumparata separat (deci nu cerneala proprie a puilor din farfurie). Cert este insa ca preparatul este absolut fabulos ca gust.
Bebe sepias en su tinta
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 3
1 2 3