bucatarie sumeriana | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (3)

Primele „cărţi” de artă culinară
Bucătăria mesopotamiană are o istorie mai mare de 10.000 de ani – făurită de sumerieni şi de pleiada de civilizaţii care le-au urmat. Totuşi, cea mai veche carte legată de arta culinară, despre care au rămas înregistrări veridice, este cea a lui Archestratus, scrisă cândva în secolul al IV-lea î.H., iar cea mai veche carte de reţete cunoscută este cea a lui Apicius, „De re coquinaria”, compilată în secolul al IV-lea d.H., adică la 20 de secole după perioada de mare înflorire a oraşelor mesopotamiene.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Mesopotamia (2)

Scurt istoric
Istoria Mesopotamiei se întinde, neîntrerupt, din paleolitic până în prezent. Mesopotamia a fost locul de emergenţă al celei mai vechi civilizaţii importante, care a intrat în istorie încă din epoca timpurie a bronzului. Istoricii socotesc Mesopotamia ca fiind leagănul civilizaţiei umane. Înflorirea oraţelor sumeriene, prima civilizaţie mesopotamiană, începe cu anul 5.300 î.H.
(mai mult…)

Citeste tot