bucatarie turceasca | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Între Occident şi Orient – scurt sejur la Istanbul (3)

Balik Pazari – Piaţa de peşte

Istoria spune că turcii otomani au apărut în Asia Centrală, de unde au migrat în Anatolia, în secolul al XI-lea. Expansiunea lor spre Balcani şi centrul Europei, ca şi spre Levant, nordul Africii, Asia Centrală etc. a avut loc în secolele următoare.

Au fost, la origine, un popor locuind o zonă fără ieşire la mare, migrând apoi tot într-o astfel de regiune. Peştele nu a fost la începuturi un aliment cu care să fie familiarizaţi şi pe care să ştie să-l gătească. Unii istorici afirmă că această situaţie avea să persiste nu mai puţin de 100 de ani după cucerirea Constantinopolelui; mai mult, unele surse indică faptul că turcii au dispreţuit mult timp peştele ca aliment.

(mai mult…)

Citeste tot

Între Occident şi Orient – scurt sejur la Istanbul (1)

Am remarcat că reuşita unei călătorii ţine nu doar de ţinta aleasă, de situaţia financiară, de o stare de spirit corespunzătoare şi de o companie plăcută, ci şi de starea vremii, alegerea unor haine potrivite şi a unor pantofi comozi. În recentul meu scurt concediu la Istanbul toţi aceşti factori s-au potrivit de minune, oferindu-mi o experienţă deosebită.

Vremea a fost superbă, cea mai mare parte a zilei am putut umbla în cămaşă, şi m-am putut plimba în fiecare câteva ore bune. Au fost plimbări plăcute, căci Istanbulul mi-a plăcut foarte mult; are multe dintre calităţile unui oraş perfect, din punctul meu de vedere: dinamism, climă plăcută, multi-culturalitate, peisaj variat, clădiri istorice şi moderne monumentale, o bucătărie complexă şi variată. În plus mi-a oferit şi ceva ce, de numt timp, nu-mi mai oferise niciun alt oraş: nostalgie.
(mai mult…)

Citeste tot

Kofte kebab de miel cu sos de iaurt

Aceasta reteta delicioasa poate fi gasita in meniul restaurantului craiovean „Casa cu Tei” unde, impreuna cu proetenul Costel Clipescu, am elaborat meniul si retetarul.
Kofte kebab sau shish kofte este o varianta de frigarui din Orientul Mijlociu, de obicei pe baza de carne de miel (dar si de pui, sau doar cu vegetale, ca linte, naut, cartofi) amestecata cu ierburi aromate si mirodenii.
Termenul „kofte” privine din persana, unde „kufteh” inseamna „pisat”, sau „sfaramat”, ori „tocat marunt”.

(mai mult…)

Citeste tot

Kayseri Mantisi cu sos de iaurt

Manti sunt o varietate de coltunasi (umpluti de obicei cu un amestec de carne tocata de miel, la care se adauga naut, nuci si alune diverse, mirodenii si ierburi aromate) specifice bucatariei turce, dar si celor din Asia Centrala, Caucaz si chiar nordului Chinei, unde traieste o importanta comunitate turcica. De altfel, numele lor provine din chinezescul “mantou” (sau “mantu”).
Kayseri Mantisi cu sos de iaurt
(mai mult…)

Citeste tot

Ce bucătărie etnica te-ar interesa cel mai mult? – sondaj de opinie

Am postat pe blog reţete din 35 de ţări. Unele dintre aceste ţări sunt bine reprezentat numeric, altele figurează doar cu una sau câteva reţete. Acest lucru arată pentru că sunt o persoană curioasă şi interesată să afle lucruri noi, dar şi că am preferatele mele dintre toate aceste bucătării etnice.
Sondajul „Ce bucătărie etnica te-ar interesa cel mai mult?” a fost făcut pentru a determina ce anume bucătării vă interesează pe dvs. Ideea este ca, în măsura în care preferinţele dvs. se intersectează cu ale mele, să încerc să prepar reţete care să vă fie pe plac şi dvs., nu doar mie.
(mai mult…)

Citeste tot

Deliciul sultanului

Am spus de câteva ori aici, pe blog, că bucătăria turcească este extrem de interesantă şi că a influenţat-o puternic pe a noastră. Sarmale, ghiveci, cataif, baclava, sarailie, cafea, ciorbă, musaca, pilaf. Toate aceste preparate, şi multe altele, au fost adoptate şi adaptate din bucătăria turcească. Le gătim altfel, dar nu trebuie să uităm de unde le-am preluat.
(mai mult…)

Citeste tot

Cacik – Supa rece de castraveti cu iaurt

Cacik - Supa rece de castravete cu iaurt
Este o reteta perfecta pentru zilele calde de vara si, halal sa ne fie, nu ducem de loc lipsa de ele. Cred ca oricui ii vine greu sa dea drumul la aragaz cand afara sunt aproape 40 °C. Combinatia de iaurt cu castraveti si marar (sau menta) este una recunoscuta pentru imbinarea perfecta de gusturi si pentru efectul racoritor asupra organismului. Nu este de mirare ca diverse variante ale acestei combinatii se servesc in tari supuse „asaltului” caldurii: Grecia, Turcia, India, Iran, Irak, Liban, Siria etc.
(mai mult…)

Citeste tot

Halal sa ne fie!

Golden Falcon – Casa Kebap – restaurant turcesc
Str Hristo Botev  nr. 18-20

Am pornit sambata ce abia a trecut, impreuna cu un grup de prieteni, sa luam masa in oras. Ne intalnisem pe langa Gradina Icoanei si ne-am gandit sa mergem undeva, in apropiere. Am incercat mai intai la „Chez Marie” si am intrat plini de voie buna. Calea ne-a fost barata de un chelner(?) solid. „Va putem primi doar pentru vreo ora”, am fost avertizati, „e nunta/botez/etc. si avem nevoie de mese.” Am iesit in strada un pic descumpaniti.
(mai mult…)

Citeste tot