bucatarie vietnameza | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata de taitei cu ierburi proaspete

Taiteii de orez se gatesc extrem de repede si de simplu si sunt foarte potriviti ca sa formeze baza unei salate in care restul ingredientelor aduc aroma si gust. Taiteii fac salata satioasa, ii dau substanta si greutate, si preiau bine gustul dressing-ului.

Salata aceasta se poate servi ca gustare, ca fel de sine statator la un pranz usor sau la o cina de vara, sau ca insotitor de nadejde al unui stir-fry pe baza de pui, peste sau fructe de mare.
(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (33)

Vietnamul a avut în ultimii ani un progres remarcabil din toate punctele de vedere. Poate cel mai important lucru de spus despre această ţară cu 91 de milioane de locuitori şi cu o suprafaţă de 331.000 kmp (spre comparaţie România are o suprafaţă de 238.000 kmp şi o populaţie de doar 19 milioane de locuitori) este că din muritoare de foame a devenit exportatoare de produse alimentare. Chiar şi în ce priveşte orezul, alimentul de bază al ţării, Vietnam a devenit în ultimii ani cel de-al doilea mare exportator al lumii, după Thailanda.

(mai mult…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (5)

Am adunat de-a lungul anilor cateva mii de fotografii legate de mancare, parte dintre ele facute de mine, parte cumparate de pe diverse site-uri de specialitate, unele dintre ele interesante, multe foarte frumoase.

Iata o fotografie din Vietnam, facuta in orasul Ho Chi Minh (fostul Saigon) si reprezinta orez colorat extrem de frumos si de exotic, care face parte din mancarea gatita si oferita spre consum pe strada, una dintre caracteristicile culturilor gastronomice din Asia de Sud-Est.

Citeste tot

Porc cu muguri de fasole si sos caramel

Preparatul este interesant, aromat, gustos si ofera contraste excelente de gust (dulce-acrisor-iute) si de texturi (frageda-crocanta). Reteta reflecta, prin modul de preparare si de servire, influenta exercitata de bucataria franceza asupra celei vietnameze. Ingredientele sunt insa tipic asiatice, ceea ce poate pune unele probleme de aprovizionare (vezi mai jos Substituenti).
Porc cu muguri de fasole si sos caramel
(mai mult…)

Citeste tot

Frigarui de pui asiatice, cu sos de arahide

Acest tip de frigarui, insotite de un sos de arahide, sunt originare, se pare, din Indonezia (Java sau Sumatra, unde se numesc satay), dar nu doar au devenit felul de mancare national indonezian, ci s-au si raspandit in intreaga Asie de Sud-Est. Reteta este extrem de gustoasa si de aromata. Sosul de arahide, ca si marinada pe baza de sos de soia, dau frigaruilor savoarea tipica, absolut deosebita.
Alte retete de frigarui cu sos de arahide gasiti aici si aici.


(mai mult…)

Citeste tot

Degetele de pui

Revin cu o alta reteta vietnameza, nu doar bucataria acestei tari interesante are multe de oferit, ci si pentru ca este un preparat aspectuos, plin de gust si aroma si, nu in ultimul rand, sanatos.
Titlul ar putea sa induca in eroare; bineinteles, nu este vorba despre degete adevarate, ci despre bucati din file de piept de pui, care au o forma lunguiata.

(mai mult…)

Citeste tot

Curry verde de creveti

Mi-era dor de o reteta asiatica – in ultimul timp am vorbit mai mult despre cea mediteraneana – asa ca va propun astazi o reteta dintr-o bucatarie care, chiar daca in recentul sondaj de pe blog nu a reusit o clasare deloc buna, este socotita de specialisti una dintre cele mai sanatoase din lume (voi reveni asupra acestui “clasament al sanatarii culinare” intr-un articol viitor).

(mai mult…)

Citeste tot

Foarte pe scurt despre daikon

Sunt convins că aţi şi văzut prin supermarketuri aceste ridichi uriaşi şi ciudate, de culoare albă. Presupun că, aidoma mie, prima dată când aţi remarcat-o v-aţi întrebat ce naiba este şi cum se foloseşte. Mai presupun că unele scurte explicaţii despre daikon ar putea fi utile, mai ales pentru cei care nu au avut încă ocazia să cumpere şi să gătească această vegetală.
(mai mult…)

Citeste tot

Creveti cu curry

Am profitat de faptul ca aveam in congelator o punga cu creveti si m-am gandit sa va ofer o reteta simpla, care se prepara rapid, delicioasa si plina de aroma. Cum bucataria asiatica ofera o multime de astfel de preparate, m-am orientat catre o reteta vietnameza, care se prepara nu doar acasa, ci si in restaurante si, mai ales, la zecile de mii de tarabe care ofera mancare gustoasa si hranitoare, preparata direct pe strada, in fata clientilor.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 3
1 2 3