bucatarie | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Avanpremieră la un proiect (2)

Vă povesteam în urmă cu câteva zile că muncesc mult la lansarea unui proiect nou. Acesta mi-a consumat aproape tot timpul şi toată energia în ultimele 5 luni, şi continuă c-o facă şi în aceste ultime zile.

Sunt aproape gata. Am definitivat conceptul, am găsit spaţiul, am format echipa, am renovat şi modificat ceea ce era de renovat şi de modificat, am cumpărat ceea ce era de cumpărat, am făcut curăţenie, am pus la locurile lor covoarele, tablourile şi mobila, am instalat sistemul video-audio etc. Mai aştept doar o mică parte din mobilă şi mai am un pic de aranjat în curte; pot să spun că sunt 95% gata.
(mai mult…)

Citeste tot

Bloger Culinar şi Bucătar

Am remarcat în ultimii ani, de când blogurile culinare s-au înmulţit, un anume soi de reacţie din partea bucătarilor profesionişti. Acest lucru este vizibil pe reţelele de socializare, în unele comentarii de pe bloguri, pe forumuri etc. Am fost tentat, deci, să pun acestui articol titlul „Bloger Culinar vs. Bucatar”, căci cei aflaţi în cele două posturi par, destul de des, să fie adversari. După mine, ceea ce încă nu înţeleg mulţi, este că avem de-a face cu două activităţi extrem de diferite, fiecare bazându-se pe alte tehnologii şi exprimându-se prin mijloace specifice, dar având, în final, acelaşi scop. Astfel se face că, după părerea mea sinceră, mai corectă şi mai aproape de adevăr este alăturarea, nu antagonizarea celor două părţi ale titlului.
(mai mult…)

Citeste tot

Sondaj de opinie: Care dintre culturile culinare, care ne-au influenţat bucătăria, este preferata dvs.?

De-a lungul secolelor, de când teritoriul de astăzi al României era locuit de daci şi până astăzi, cultura, limba, mitologia şi tradiţiile noastre au fost influenţate de alte culturi, fie ele ale cuceritorilor, fie ale vecinilor.

Aş vrea să vă cunosc părerea şi preferinţele. Mă interesează să aflu care anume cultură culinară, care ne-a influenţat bucătăria la un moment dat, este preferata dvs.? Eu am listat şapte culturi care şi-au pus amprenta, mai mult sau mai puţin, asupra bucătăriei noastre; sper ca o eventuală omisiune a mea să fie îndreptată de dvs. Comunicaţi-mi-o şi voi completa lista răspunsurilor posibile.
Găsiţi acest sondaj în partea dreaptă a paginii, pe la mijlocul ei.
(mai mult…)

Citeste tot

Ai comentarii, ai premii! (5)

S-a încheiat cea de-a patra ediţie a concursului „Ai comentarii, ai premii!”.

Premiul constând dintr-un arzător cu gaz Pro Cuisine şi o butelie cu propan, oferite de FT-Shop.ro revine lui Cristian Jinga.

Aş spune că hazardul, de data aceasta, a făcut dreptate, căci Cristi este nu doar unul dintre cei mai vechi cititori ai acestui blog – se află alături de el din 2009 – dar şi unul dintre cei mai pertinenţi şi mai activi comentatori.

De zeci de ori m-a completat, criticat, felicitat şi corectat, iar pasiunea şi interesul său pentru gătit sunt de netăgăduit.


(mai mult…)

Citeste tot

Salata de ficatei de pui cu bacon si rosii

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Aceasta salata este consistenta si hranitoare si combina gustul bogat si pregnant al ficateilor si al baconului cu prospetimea frunzelor proaspete. Crutoanele, aromatizate cu usturoi si cimbru, vin cu un plus de textura si de aroma, dand in acelasi timp satietate preparatului.

Aceasta salata se serveste ca fel principal, la pranz, alaturi de un pahar cu Alira Merlot 2009.
(mai mult…)

Citeste tot

O privire în trecut

După cum probabil aţi remarcat, de ceva vreme se lucrează la acest blog. Am folosit iniţial o temă gratuită, veche de vreo 4-5 ani, şi, pur şi simplu, programarea iniţială nu mai putea ţine pasul cu nesfârşitele up-grade-uri ale wordpress-ului, ale plug-in-urilor şi cu nevoile mele şi ale cititorilor.
(mai mult…)

Citeste tot

Am o jucărie nouă: răzătoarea ceramică Kyocera

Dacă ar fi să numesc ustensilele de care un bucătar are neapărată nevoie să fie de foarte bună calitate, aş vorbi doar despre cuţitul de bucătar (vezi aici), de fundul de tocat (vezi aici) şi de o tigaie solidă, cu fundul gros şi cu inerţie termică mare.
Fără orice altceva te poţi descurca în bucătărie, dar fără un cuţit, un fund de tocat şi o tigaie bună este foarte greu. Este clar însă că orice alte ustensile de calitate îţi uşurează mult munca.
(mai mult…)

Citeste tot

Un pic de orez parboiled

Scriu acest articol mânat de ideea că este o bună ocazie pentru a lămuri câteva confuzii legate de produsul numit orez parboiled. Am spus „produs”, căci parboiled nu denumeşte o varietate de plantă, aşa cum este orezul cu bob lung sau cu bob scurt, şi nici nu este rezultatul unei simple procesări mecanice, ca în cazul orezurile albe, brune sau negre.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii: Egiptul antic (3)

Dieta claselor sociale
Ţăranii şi muncitorii se hrăneau în special cu bere, ceapă şi pâine nedospită, dar nu de puţine ori căpătau suplimente în multele zile în care templele organizau sacrificii, sau în care se ţineau festivaluri. Atunci căpătau gratuit carne, fructe, pâine dospită şi alte alimente neincluse în dieta lor zilnică.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 3
1 2 3