busuioc | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Tortelloni tre formaggi

“Tre formaggi” inseamna in limba italiana “trei branze”; este lesne de dedus ca pastele din aceasta reteta sunt preparate cu trei feluri de branza, si anume cu ricotta, mozzarella si Parmesan, toate numarandu-se, alaturi de tortelloni, printre alimentele tipice culturii culinare italiene.

(more…)

Citeste tot

Pui cu masline si busuioc

Imi era dor de o reteta in stil mediteranean, robusta, insotita de un sos plin de gust si de arome, satioasa si care sa poata fi preparata intr-un interval de timp rezonabil. Mi-am adus aminte de puiul cu masline pe care mi-l gatea mama, cu zeci de ani in urma, si am “pus la cale” reteta de mai jos, ajustand mai pe gustul meu actual ceea ce mancam in copilarie.
Sper sa va placa.

(more…)

Citeste tot

Risotto San Valentin

Tinand cont de denumirea acestui risotto, probabil veti fi surprinsi sa aflati ca Sf. Valentin ma cam lasa rece. Mi se pare o “facatura”, conceputa strict pe criterii comerciale, un import nefericit pe care il datoram asimilarii fara discernamant a culturii americane. Mult mai incarcat de semnificatii si mai demn de a fi popularizat este Dragobetele, traditie pastrata, se pare, inca de pe vremea dacilor.

(more…)

Citeste tot

Lapti cu piure de cartofi dulci

Reteta aceasta asteapta de cateva luni sa-i vina randul la publicare. Am cumparat cu ceva timp in urma, cred ca vara trecuta, o cantitate mai mare de peste. Cand am curatat-o, am avut placuta surpriza sa dau peste cateva bucati frumoase si maricele de lapti. Le-am pus la treaba imediat, incropind o reteta rapida si simpla cu ceea ce aveam prin casa si straduindu-ma s-o fac sa mearga mana-n mana cu cele doua sticle de bere din frigider.

(more…)

Citeste tot

Frigarui de creveti cu rosii uscate si ardei iuti

Nu mai este un secret deja ca imi plac mult crevetii, si de aceea experimentez cu ei in toate felurile. Adopt atat metodele celor care sustin ca aceste crustacee, avand carnea delicata, trebuie insotite de sosuri usoare si deschise la culoare, cat si ale celor care condimenteaza din belsug crevetii si ii alatura sosurilor robuste.

Reteta de fata, dupa cum va veti da seama, face parte din cea ce-a doua categorie. Am alaturat crevetilor marinati si gatiti la frigare, ingrediente cu gust puternic, cum sunt rosiile uscate la soare si ardeii iuti, felii de cartofi rumenite si un sos de rosii clasic, robust.
(more…)

Citeste tot

Creveti Tiger cu sos de unt si usturoi

Daca sunteti un iubitor al crevetilor si al usturoiului, atunci aceasta reteta va este dedicata personal. Preparatul este foarte bine echilibrat, iar usturoiul si lamaia doar pun in evidenta crevetii, fara a-i eclipsa.
Serviti crevetii cu paine, orez sau paste, si aveti grija sa folositi aceste alimente ca sa “culeaga” tot sosul aromat.

(more…)

Citeste tot

Gnocchi cu bacon

Angajat fiind in ultima vreme cu lupta impotriva kilogramelor, am evitat sa mai mananc carbohidrati, desi imi plac mult alimente ca paste, gnocchi, cartofi, cartofi dulci etc. Cu dorul insa nu te pui, asa ca mi-am calcat pe inima si am gatit ceva si cu carbohidrati, si cu grasimi, foarte pe gustul meu, dar indicat a nu se consuma prea des. De fapt, m-am consolat cu gandul ca dupa luni de mancat lejer, imi fac doar un mic antrenament pentru mesele care vor urma in curand, si care vor fi pe tipicul traditional de iarna: cea de Craciun si cea de Revelion.

(more…)

Citeste tot