busuioc | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Tajin de pui

Reteta de fata este una gustoasa si foarte usor de realizat. Este reprezentanta genului de retete preferate de mine, cu sos delicios condimentat, plina de gust si aroma, robusta, hranitoare si satioasa, servita simplu si fara fasoane, potrivindu-se bine cu orice anotimp.
Un astfel de tajin se serveste la pranz, alaturi de cuscus sau de orez.

(more…)

Citeste tot

Macrou cu rosii si masline

Anul acesta am fost cateva zile in Italia, asa ca nostalgia dupa formidabila sa bucatarie mi se pare scuzabila. Am folosit macrou fiindca asta am avut la indemana si, cu toate ca nu este tocmai un peste tipic sudului Italiei (locul de unde provine acest tip de reteta), rezultatul final este delicios.

(more…)

Citeste tot

Curry indonezian de creveti

Combinatia de lapte de cocos cu arome ca lemongrass, tamarin, jaggery (zahar brut de palmier), alune si ardei iuti face farmecul acestei bucatarii puternic influentata de culturile chineza si indiana. Acest curry are un gust rafinat si echilibrat, cu accente dulci, acrisoare si picante, extrem de placute.

(more…)

Citeste tot

Orez cu pui si lapte de cocos

Aceasta reteta isi asteapta randul la publicare de vreo… 4 ani. Nu mai tin minte din ce carte am preluat-o; pe atunci experimentam foarte mult, incercand tot felul de inlocuiri si de combinatii de ingrediente. Este, de asemenea, fotografiata cu aparatul meu cel vechi si fara conditiile pe care le am astazi.
Reteta este oarecum atipica pentru bucataria thailandeza, caci nu este asezonata cu vreo pasta de curry, un nahm prik nici cu atotprezentele ghimbir ori galangal. Este o retetaa foarte simpla, iar gustul deosebit al orezului este dat de laptele de cocos si de doua ingrediente specifice Asiei de Sud-Est: lemongrass si limeta.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu rosii uscate, ardei iuti si cartofi copti

Nu am mai postat de cateva saptamani nicio reteta cu creveti si mi s-a cam facut dor de ei. Reteta de astazi poate parea un pic ciudata, caci asociaza crevetii cu ingrediente cu gust puternic, ca ardei iuti si rosii deja uscate la cuptor. Cu toate acestea, tratamentul termic “netezeste” gusturile acestor ingrediente, iar cartofii le “dilueaza” atat cat trebuie ca sa nu acopere gustul delicat al crevetilor.

(more…)

Citeste tot

Aromele verii ajung la congelator

Ieri, cam pe ultima suta de metri (caci plantele mele nu se mai afla in plina vigoare a aromelor, ci, dimpotriva, au cam inceput sa se treaca), am preparat la repezeala cateva unturi compozite: unt cu busuioc, usturoi si fulgi de ardei iute / busuioc, usturoi si lamaie / rozmarin si usturoi / cimbru si fulgi de ardei iute / salvie si lamaie / patrunjel, lamaie si usturoi / curry, paprika si fulgi de ardei iute.

(more…)

Citeste tot

Muschiulet de porc cu sos de smantana si trufe

Din start recunosc ca am cam exagerat cu trufele: am folosit si unt trufat, si trufa proaspata si ulei trufat. Puteti folosi trufa in toate aceste ipostaze, ca mine, sau doar in una singura dintre ele; sau in doua.
Spuneam cu alte ocazii ca uleiurile volatile care dau atoma trufelor se dizolva bine in grasimi, ceea ce face ca trufa sa “mearga” bine in sosurile ce contin smantana, unt si branza.

(more…)

Citeste tot