cacao | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Tort de ciocolata in trei culori

Tortul de fata nu este cu adevarat complicat, dar este relativ laborios; din pacate, nimic din ceea ce este bun nu se obtine fara un pic de efort. Puteti fi siguri ca veti avea succes cu acest tort, ori de cate ori il veti prepara. Este delicios, fin si rafinat.
Tort de ciocolata in trei culori
Acest tort a fost preparat la GUXT, cu ocazia cursului de gatit cu tema „Dulci torturi”.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre ciocolată (2)

Prepararea ciocolatei
Din păstăile de cacao se pot prepara multe varietăţi de ciocolată. Ciocolata, în cea mai pură formă a sa este doar boabe de cacao pisate într-o piuă. Cum ceea ce se poate obţine astfel are o textură foarte grosieră, astăzi se folosesc maşini cu valţuri mari, care pot măcina boabele de cacao astfel ca să se obţină o pastă groasă. În cele din urmă, se obţine o masă de cacao pură, de consistenţă lichidă, groasă. Odată uscată, această ciocolată se numeşte ciocolată amară, neagră, neîndulcită. Este foarte concentrată şi, în general, nici nu se consumă în această formă.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre ciocolată (1)

Nu am auzit niciodată pe cineva care să afirme că nu-i place ciocolata. Din câte îmi pot da seama, este probabil alimentul cel mai iubit de copii şi adulţi.
Îmi place şi mie, deşi nu mă omor după dulciuri; le mănânc rareori şi atunci le prefer pe cele cu fructe. Totuşi, nici eu nu sunt imun la farmecul ciocolatei. Până acum câţiva ani preferam ciocolata cu lapte, în ultimul timp am „virat-o” însă către ciocolata amăruie. Această schimbare de gust m-a determinat să mă documentez puţin asupra ciocoolatei şi am avurt surpriza să descopăr un univers extraordinar de interesant.

(mai mult…)

Citeste tot

Zanzibar – exotism şi rafinament culinar (1)

Mirodeniile au fost motivul pentru care am început să gătesc. Mai întâi m-a atras istoria lor, şi abia apoi aromele, culorile şi gustul. Deşi astăzi sunt concentrat mai mult asupra gătitului, istoria şi rolul jucat de mirodenii în evoluţia omenirii continuă să mă fascineze. Aşa se explică faptul că mă documentez continuu asupra acestui subiect, lucru ce mi-a permis să identific zone geografice care au jucat roluri cheie în istoria producerii, comercializării şi utilizării culinare a mirodeniilor. Subiectul mi s-a părut atât de interesant, încât a dus la intenţia de a scrie o serie de articole ce descriu bucătării exotice, semi-necunoscute, pline de farmec, de legendă şi mister, legate de vechiul comerţ cu mirodenii. Astăzi despre Zanzibar.
(mai mult…)

Citeste tot

Rodul întâmplării – partea 2

Cristofor Columb a ajuns în America din întâmplare. Exploratorul genovez spera (şi a crezut toată viaţa sa că a reuşit), de fapt, să ajungă în India, ca să „spargă” monopolul veneţiano-mameluc al mirodeniilor.
Astăzi voi trece rapid în revistă modul în care alimentele din Lumea Nouă au influenţat bucătăria Lumii Vechi.
(mai mult…)

Citeste tot