capere | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Caponata di melanzane alla siciliana

Caponata este un fel de ghiveci sicilian, pe baza de vinete, telina si rosii, asezonata cu masline, zahar, capere, seminte de pin, busuioc si otet; unii o considera ca fiind o salata gatita.
Exista mai multe variante de reteta: cu adaus de cartofi, morcovi, ardei grasi sau chiar stafide.
Caponata di melanzane alla siciliana
Caponata de vinete este cea mai obisnuita varianta de caponata, dar exista variante csi cu caracatita, peste spada, creveti, bottarga sau chiar homar. Acestea sunt, insa, exceptii de la regula.
O caponata se serveste cel mi adesea ca antipasto, adica ca gustare, dar uneori poate juca si rol de fel principal, dar si de garnitura, functie de ocazie, de cantitate si de restul meniului.
(mai mult…)

Citeste tot

Pesce alla ghiotta

Ghiotta este un sos folosit ca baza pentru multe preparate siciliene. Ingredientele de baza care il compun sunt ceapa, tulpini de telina, rosii, capere si masline verzi. Traditional sicilienii folosesc pentru acest preparat fie pesti intregi fie, mai adesea, bucati mari de peste spada sau cod.
Pesce alla ghiotta
(mai mult…)

Citeste tot

Tartine cu tapenade si rosii uscate la soare

Aceasta gustare provine din bucataria franceza, si anume din regiunea Proventa (Provence). Tapenade este un condiment tipic provensal, folosit mai ales ca pasta pentru ungerea tartinelor sau sandviciurilor, dar si ca topping pentru unele preparate mediteraneene. Are o poveste interesanta, care poate fi citita aici. Eu am folosit o reteta de tapenade simpla, mai pe gustul meu.
Tartine cu tapenade si rosii uscate la soare
Este o gustare delicioasa, cu gust puternic, care cere, dupa gustul meu, o bere rece, sau un vin alb demi-sec. Nu aleg un vin rosu caci gustarea este destul de sarata, iar saratura puternica se combina neplacut cu taninii din vinurile rosii.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre tapenade

Am auzit diverse persoane afirmând că tapenade este un sos sau o garnitură. Alţii pretind, şi le împărtăşesc părerea, că tapenade este un condiment. Tapenade este caracteristică bucătăriei provensale (cea născută în regiunea Provence, situată în sud-vestul Franţei, la graniţa cu Italia) şi are aspectul unei paste.
Tapenade: sursa foto: wikipedia
(mai mult…)

Citeste tot

Ton la gratar cu sos de unt, capere si lamaie

Daca intr-o zi nu aveti chef sa investiti mult timp in gatit si daca va satisface o reteta simpla, rapida si gustoasa, fara garnituri si salate alaturi, reteta aceasta este foarte potrivita.
Tonul este gatit mediu (rozaliu in centrul), iar sosul de unt este onctuos, dar si acrisor-picant, potrivindu-se bine cu pestele.
Un pahar de vin sec rose, ar intregi aceasta reteta, potrivita ca pranz usor, sau cina lejera.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre chimichurri (1)

În vara aceasta am tot povestit despre ierburile aromatice, ca ingrediente de bază pentru asezonarea preparatelor. Am vorbit despre posibilităţile de păstrare a lor pe perioade de timp mai scurte sau mai lungi, un lucru folositor în special în lunile de iarnă, dar şi despre câteva modalităţi de a le folosi în diverse sosuri foarte uşor de preparat: pesto, gremolata, unt-gremolata, salmoriglio, persillade, persillade cu levănţică etc.

(mai mult…)

Citeste tot

Macrou cu rosii si masline

Anul acesta am fost cateva zile in Italia, asa ca nostalgia dupa formidabila sa bucatarie mi se pare scuzabila. Am folosit macrou fiindca asta am avut la indemana si, cu toate ca nu este tocmai un peste tipic sudului Italiei (locul de unde provine acest tip de reteta), rezultatul final este delicios.

(mai mult…)

Citeste tot

După 120 de ani…

Ieri, (joi 18 octombrie 2012) am avut ocazia să petrec câteva ore deosebite, într-un loc remarcabil. Am avut (marea) şansă de a mă număra printre puţinii invitaţi din media la aniversarea a 120 de ani de existenţă a pivniţelor Rhein & Cie Azuga.

(mai mult…)

Citeste tot

Somon cu cartofi noi si sos de iaurt

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Reteta de fata va ofera un preparat gustos, hranitor, bine echilibrat nutritional, potrivit asocierii cu un vin rose, cu o aciditate placuta care, alaturi de salata, echilibreaza senzatia de satietate data de somon. Puteti servi acest preparat ca fel principal la pranz, sau chiar la cina, daca doriti ca aceasta sa fie satioasa si hranitoare.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 4
1 2 3 4