caponata | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Mic concediu Sicilian (4)

Îmi place mult mâncarea mediteraneană. Alături de cea sud şi sud-est asiatică este preferata mea. Ori de câte ori călătoresc într-o ţară mediteraneană, mă aştept să mănânc bine; rareori se întâmplă altfel, şi când se întâmplă este mai ales din cauza faptului că aleg greşit restaurantele.
restaurante1
Sicilia întruneşte toate criteriile pentru a avea o bucătărie pe gustul meu. Este înconjurată de trei mări, Marea Mediterană, Marea Ionică şi Marea Tireniană şi este exponenta, alături de zona napolitană, a bucătăriei din sudul Italiei, regiunea a cărei cultură culinară mă încântă cel mai mult. Nu pot, deci, să nu vă spun măcar câteva cuvinte şi despre ce am mâncat acolo.
(mai mult…)

Citeste tot

Caponata di melanzane alla siciliana

Caponata este un fel de ghiveci sicilian, pe baza de vinete, telina si rosii, asezonata cu masline, zahar, capere, seminte de pin, busuioc si otet; unii o considera ca fiind o salata gatita.
Exista mai multe variante de reteta: cu adaus de cartofi, morcovi, ardei grasi sau chiar stafide.
Caponata di melanzane alla siciliana
Caponata de vinete este cea mai obisnuita varianta de caponata, dar exista variante csi cu caracatita, peste spada, creveti, bottarga sau chiar homar. Acestea sunt, insa, exceptii de la regula.
O caponata se serveste cel mi adesea ca antipasto, adica ca gustare, dar uneori poate juca si rol de fel principal, dar si de garnitura, functie de ocazie, de cantitate si de restul meniului.
(mai mult…)

Citeste tot

Bucătăria siciliană – o „fiertură” cu multe arome (2)

Roata istoriei s-a învârtit încă o dată pentru Sicilia, iar arabii au fost alungaţi de normanzi în 1091. Înţelepciunea conducătorilor normanzi a constat în faptul că au preluat multe dintre instituţiile organizate de arabi. În următorii 100 de ani Sicilia a ajuns cel mai bogat dintre statele europene, mai stabil financiar şi mai înfloritor chiar decât Anglia, Franţa şi Imperiul German.
În domeniul culinar contribuţia normandă a fost foarte slabă, cel mai important aliment impus de ei fiind codul sărat, numit de sicilieni „stoccafisso”.
(mai mult…)

Citeste tot