caracatite | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Vineri “la Mansardă”: Fructe de mare – 12 aprilie 2013

Evenimentele din (aproape) fiecare vineri, de “La mansardă”, la deja obişnuita adresă din strada Paris, nr. 7A, care găzduieşte elegantul sediu din Bucureşti al Cramelor Halewood, continuă pe data de 12 aprilie, tot la orele 19:00, cu o nouă cină relaxantă şi deosebită.

De data aceasta, tema este „Fructe de mare”, iar bucatele vor fi stropite cu vinuri albe şi rosé, din gama Single Vineyard Selection: Sauvignon Blanc, Scurta Viognier Tămâioasă şi Scurta Pinot Noir Rosé.
(mai mult…)

Citeste tot

Un mic ABC al fructelor de mare

Fructele de mare – ce trebuie sa stii despre ele

Cineva mi-a spus odată că am blogul cu cele mai multe reţete cu creveţi. Nu ştiu dacă lucrurile stau chiar aşa, dar este cert faptul că îmi plac foarte mult creveţii.

Mult mai puţin îmi plac scoicile, de orice fel, calmarii, caracatiţele şi sepiile; din păcate stridii, scoici Saint-Jacques, langustine şi homari nu prea am ocazia să mănânc. Sau, cel puțin, nu proaspete, așa cum se mănâncă „la mama lor”.

Este o imensă diferență între fructele de mare care se găsesc la noi în supermarketuri sau la distribuitorii specializați și cele care se pot găsi la Mediterană sau Atlantic, proaspete.

Chiar dacă experienţa mea culinară în fructe de mare este oarecum limitată de acest handicap, m-am gândit că ar fi utilă încă o mică discuţie despre ele, ca să subliniem caracteristicile lor şi modul în care se gătesc, discuţie în care voi completa propriile-mi lipsuri cu materiale adunate din diverse surse.
(mai mult…)

Citeste tot

Ce sunt fructele de mare?

Acest termen a început să fie folosit pe scară largă şi la noi abia în ultimii 10-15 ani şi stârneşte încă destule confuzii. Am prieteni care deschid câte o carte de reţele la capitolul numit FRUCTE DE MARE şi se miră că găsesc multe reţete cu… peşte. “Păi, se întreabă ei, unde sunt calmarii şi caracatiţele? De ce găsesc aici o grămadă de peşti?
(mai mult…)

Citeste tot