carbohidrati | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre originea pastelor (1)

Iubesc pastele “făinoase”, cum erau ele numite acum vreo 20-30 de ani, ca să se deosebească, probabil, de alte paste, numeroase şi în alimentaţie, dar şi în multe alte activităţi, de la industrie la construcţii, de la vopseluri şi coloranţi, de la artă la mai ştiu eu ce.

Italienii le-au numit, tot până acum câteva zeci de ani, “paste alimentare”; la fel şi alţii, ca britanicii, care au preluat, probabil, denumirea italienească. Nu pot fi decât de acord: pastele despre care povestesc aici sunt atât făinoase (cu condiţia ca acesată etichetă să fie percepută în sens ceva mai larg, adică să includă şi amidonul), cât şi alimentare.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe urmele mămăligii (1)

Este uimitor cum, nu arareori, un popor este identificat, în mod distinct faţă de altele, printr-unul dintre preparatele sale culinare tradiţionale. Românilor li se atribuie foarte des apelativul de „mămăligar” şi, în multe ocazii, cultura noastră culinară este „redusă” la doar trei preparate: mămăligă, mititei şi sarmale.
(mai mult…)

Citeste tot