carne de vita | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Keftedakia

Ca sa vedeti cat de mica este lumea si cat de mult este influentata fiecare cultura culinara de cele cu care vine in contact, va voi prezenta astazi o reteta foarte simpla si care va este familiara.
Este vorba despre “keftedakia”, adicatelea chiftelute grecesti traditionale, ruda mai mica a chiftelelor ceva mai maricele ca dimensiune, numite “keftedes”. Sufixul “akia” inseamna, in limba greaca, “mic”.
Keftedakia
Deci keftedakia denumeste niste keftedes mici. Dimensiunea lor este asemanatoare cu cea a unei nuci. Traditional, ele sunt asezonate cu ierburi aromate, precum patrunjel si menta. In rest, reteta vi se va parea foarte cunoscuta.
(mai mult…)

Citeste tot

Serunding daging – Puf de carne

Am ales aceasta reteta fiindca mi s-a parut interesanta. Nu am mai gatit asa ceva pana acum si, sincer sa fiu, nu stiu cate sanse sunt sa imi repet isprava. Reteta nu este deloc complicata, dar are cere timp si destula manopera.
Serunding daging
Serunding daging, sau “puf de carne”, ori “ate de carne”, este o specialitate din Kelantan, un stat din nord-vestul Malaeziei, situat la granita cu Thailanda. Din cate stiu, “daging” inseamna “carne”; nu am reusit sa ma lamuresc ce inseamna “serunding”, probabil “puf”, “ate”, “firisoare” sau ceva asemanator.
Preparatul mai este numit si “sambal daging” si, daca este corect preparat poate fi pastrat circa 1 an fara refrigerare.
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se găteşte carnea de vită

Cum se găteşte carnea de vită – ghid pentru alegere şi gătire

Foarte mulţi prieteni mi-au mărturisit că se feresc să gătească vită, fiindcă animalele crescute la noi ar avea o carne tare şi aţoasă, iar carnea de vită argentiniană sau japoneză este mult prea scumpă. Vestea bună este că, deşi vita românească nu este hrănită special, masată, supusă la audiţii muzicale şi hipnotizată (sau ce naiba mai folosesc crescătorii de astăzi din Argentina, Japonia şi aiurea), carnea ei, odată pregătită şi preparată corect, este fragedă şi delicioasă; şi accesibilă ca preţ. Veţi vedea mai jos cum trebuie să alegeţi bucăţile de carne şi ce să faceţi cu ele odată ce le-aţi adus acasă.
(mai mult…)

Citeste tot