castraveciori murati | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Banderillas

Aceste tapas isi trag denumirea de la sagetile colorate, infipte de toreadori, matadori sau alti dori (nu am reusit niciodata sa retin denumirile corecte) in spinarea taurului, pentru a-l enerva si atata.
Spre deosebire de banderillas din arena, acestea servesc unui scop mult mai pasnic: sunt o gustare interesanta, aspectuoasa si delicioasa.
Banderillas
Exista multe tipuri de banderillas, caracteristica generala fiind dimensiunile mici ale ingredientelor, sau bucatilor de ingrediente, folosite – doar ce incape pe o scobitoare. De asemenea, se cauta combinatii de alimente care ofera contraste de culoare, forna si gust.
(mai mult…)

Citeste tot

Oua umplute cu peste afumat si masline

Craciunul se apropie, asa ca lumea incepe sa caute pe Internet retete de sarmale, salata de boeuf, carnati pe varza, fripturi si… oua umplute. Ca o curiozitate, retetele de oua umplute sunt cele mai accesate de pe blogul meu. Am deja cateva variante si poate nu strica sa va ofer inca una, pe care o tin in rezerva de aproape un an. Cred ca i-a venit timpul.

(mai mult…)

Citeste tot

Salata de boeuf

Cum se prepara Salata de Boeuf?

Aceasta salata este derivata din salata Olivier, creata in Rusia de un celebru bucatar francez.

Exista versiuni ale sale in multe alte tari, ca Rusia, Bulgaria, Grecia, Iran, Spania. Mai multe amanunte aici. Hering’s Dictionary of Classical and Modern Cookery considera aceasta salata ca fiind un preparat romanesc.
Salata de Boeuf

 

  • Bucatarie: romaneasca
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 6 portii
  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de gatit: 0

Ingrediente pentru Satala de Boeuf:

  • 250 g carne de vita (sau de pui) fiarta si taiata cubulete
  • 2 castraveciori murati, taiati cubulete
  • 1 gogosar murat, taiat cubulete
  • 250 g cartofi, fierti si taiati cubulete
  • 1 morcov, fiert si taiat cubulete
  • 150 g mazare proaspata, sau congelata, fiarta
  • 150 g radacina de telina, fiarta si taiata cubulete
  • 50 g masline verzi, curatate de samburi si taiate bucatele
  • 3 oua fierte tari, taiate cubulete
  • 2 galbenusuri de ou
  • 2 linguri de mustar
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 2 lingurite de boia iute
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 250 ml ulei de floarea-soarelui
  • 6 castraveciori murati, taiati felii, pentru ornat
  • fasiute de gogosar murat, pentru ornat

Instructiuni:

Pentru a obtine maioneza se folosesc oua aduse la temperatura camerei, iar uleiul se va adauga cu grija, treptat, in cantitati mici, amestecand continuu. Acestea sunt conditiile ca maioneza sa nu se taie. Mustarul si sucul de lamaie ajuta la stabilizarea emulsiei de ulei si galbenus de ou.

Se prepara maioneza amestecand intr-un castronel mustarul cu sare, piper si suc de lamaie. Se adauga galbenusurile si se amesteca bine. Se adauga treptat uleiul, la inceput foarte putin (doar cateva picaturi), apoi mai cu lejeritate, amestecand continuu pana ce se obtine o emulsie omogena si groasa, de culoare aurie.

Se amesteca intr-un castron mare carnea cu boia, castraveciori si gogosari taiati cubulete, cartofi, morcovi, telina, mazare si oua. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga maioneza (se pastreaza o parte din ea pentru ornat) si se amesteca bine. Se gusta si se potriveste de sare, piper si suc de lamaie.

Se imparte salata in castronele indviduale, se unge la suprafata cu maioneza ramasa si se orneaza cu castraveciori si gogosari murati. Se acopera si se raceste inainte de a fi servita.

Citeste tot

Oua umplute – reteta de baza

Oua umplute 
Ouale umplute erau preferatele mele pe vremea cand inca imi gatea mama, adica acum multi ani. Cand am „crescut”, am inceput sa gatesc si eu si nu am ocolit retetele copilariei si adolescentei mele. Probabil ca reteta este arhicunoscuta, dar aceasta varianta este un piculet picant-acrisoara, ceea ce o recomanda celor care iubesc mancarea putin mai condimentata.
(mai mult…)

Citeste tot