Catalonia | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe scurt despre bucătăria catalană (3)

Acest ultim episod al seriei dedicată culturii culinare catalane trece în revistă, foarte rapid, ultimele trei secole de istorie şi de influenţe culinare. Sunt apoi enumerate preparatele culinare caracteristice zonei, amintite pieţele de alimente ale Barcelonei şi prezentate câteva aspecte statistice legate de starea actuală a gastronomiei catalane.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre bucătăria catalană (2)

Partea a doua a articolului despre cultura culinară catalană continuă parcursul istoriei acestei provincii autonome. Voi povesti despre influenţa reciprocă dintre sud-vestul Franţei şi Catalonia, despre unele dintre primele cărţi de reţete ale literaturii medievale, publicate în catalană, ca şi despre expansiunea regatului aragonezo-catalan.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre bucătăria catalană (1)

    Acum câţiva ani am vizitat Barcelona. Ştiam şi pe atunci, bineînţeles, că acest oraş este exponentul unei bucătării regionale spaniole de excepţie, cea catalană; astăzi mă gândesc însă că aş fi înţeles mai bine Barcelona dacă aş fi ştiut ceea ce ştiu acum.
    Paella catalana
    Seara catalană organizată la GUXT a fost ocazia unei documentări serioase, iar lucrurile aflate cu această ocazie mi-au depăşit aşteptările şi au schimbat modul în care percepusem până acum Catalonia şi cultura sa. Ceea ce a fost acum câteva zile un eveniment cultural-culinar îşi găseşte astăzi replica în acest articol.
    (mai mult…)
Citeste tot