caviar | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Înlocuitori de caviar de la Casa Campillo

Caviarul este considerat de mulţi ca o delicatesă. Nu sunt foarte sigur, dar este posibil să fie cel mai scump aliment de pe piaţă. Pentru mulţi dintre noi, preţul unui caviar de bună calitate este aproape exorbitant.
Fiind un aliment scump şi “fashionable”, cu priză mare la cei cu o stare financiară sănătoasă şi la snobi, există pe piaţă şi o sumedenie de caviaruri false, unele declarate ca atare, altele frizând impostura.
Falsurile, sau surogatele, nu au nicio legătură cu adevăratul caviar, şi cu toate acestea au o piaţă a lor. Probabil că mulţi sunt tentaţi să pună pe masă ceva ce seamănă a caviar ca aspect, căci are oricum un gust destul de bun şi, în plus, poate înşela musafirii neavizaţi, ridicând astfel spectaculos prestigiul gazdelor.
(more…)

Citeste tot

Caviarul, o bijuterie culinară – partea 3

Terminologie legată de caviar
Malossol: acest termen înseamnă „sare puţină”, ceea ce indica faptul că icrele au fost îndeajuns de bune ca să fie procesate cu o cantitate mică de sare, cel mai adesea sub 5%. Mulţi experţi sunt de acord că un caviar este cu atât mai bun cu cât conţine mai puţină sare; o cantitate redusă de sare îl face mai perisabil şi, de aceea, mai scump.
(more…)

Citeste tot

Caviarul, o bijuterie culinară – partea 2

Cum se identifică adevăratul caviar
De unde ştim astăzi că ni se oferă caviar rusesc, sau unul provenit de la alţi peşti decât sturionii? Specificaţiile internaţionale sunt foarte stricte. Doar icrele de sturion pot purta eticheta simplă, de caviar, fără a mai menţiona şi alte specificaţii. Icrele celorlalţi peşti pot include termenul caviar, dar se menţionează şi peştele de la care provine.
Bineînţeles, trebuie să fiţi familiarizaţi cu toate varietăţile de caviar pentru a cumpăra în deplină cunoştinţă de cauză, căci gustul lor poate fi destul de diferit.
(more…)

Citeste tot

Caviarul, o bijuterie culinară – partea 1

Termenul caviar denumeşte icrele, curăţate de ţesuturile grase şi membrane, uşor sărate cu sare ne-iodizată. Este o metodă veche de conservare, folosită pe scară largă şi astăzi.
Nu toate icrele sunt considerate caviar. Cea mai strictă definiţie a termenului se referă doar la icrele de sturioni. Aceştia sunt peşti de apă sărată, al căror areal se află în Marea Neagră şi Marea Caspică, între Europa şi Asia, dar şi pe coastele Pacificului de nord-est şi Atlanticului de sud. Sturionii trăiesc şi 100 de ani şi pot atinge 1500 kg, dar cei mai mulţi cântăresc doar 30 kg. Carnea lor, ca şi icrele, este delicioasă.
Sursa foto: www.caviarandcavuto.com
Într-o abordare mai largă, caviar sunt numite şi icrele altor varietăţi de peşti, cum sunt somonul, peştele lanternă şi tonul.
(more…)

Citeste tot

Bunele maniere la masa – partea 1

Unul dintre motivele pentru care ma simt stingher intr-un restaurant elegant este teama de a nu face vreo gafa la masa: sa folosesc gresit vreun tacam, sa torn aiurea vreun sos, sa nu stiu sa tai vreun fruct etc. Nu stiu cati dintre noi au invatat toate aceste amanunte de eticheta culinara la mama acasa. Eu unul nu. M-am gandit ca un ghid al bunelor maniere la masa ar fi util si ne-ar mai scapa de stress in unele situatii.
(more…)

Citeste tot