ceapa verde | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Jeui Ha – Creveti betivi

Jeui Ha – Creveti betivi

Aceasta reteta are si varianta video.

Reteta, foarte populara in mai toate restaurantele chinezesti, isi trage numele de la generoasa cantitate de alcool folosita la gatit.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Grad de dificultate: usor
  • Cantitate: 3-4 portii
  • Timp de preparare: 1 ora 5 minute
  • Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:

  • 20 creveti cruzi (sau prefierti), circa 350-400 g in total
  • 100 ml vin de orez, sau vin alb, sec
  • 1 limeta, coaja rasa si sucul de la
  • 1 ardei iute rosu, taiat rondele
  • 30 ml brandy
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 lingurita de piper alb, macinat
  • 2 lingurite de seminte de susan
  • 2 fire de ceapa verde, tocate
  • 2 cm de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
  • 1 lingura de ulei, pentru prajit
  • cateva foi de salata verde, pentru servit

Instructiuni:

Se decorticheaza crevetii, se despica in partea dorsala si se curata de vinisoarele negre si subtiri. Se spala bine si se sterg prin tamponare cu prosoape de hartie.

Se oparesc crevetii intr-un vas mare plin cu apa clocotita, timp de 30 de secunde. Se scurg si se pun deoparte. Daca crevetii sunt prefierti (de culoare roz), se omite etapa de oparire.

Se combina intr-un castron crevetii cu restul ingredientelor (mai putin coaja rasa de limeta, semintele de susan, salata verde si ardeiul iute), se acopera si se lasa sa stea la temperatura camerei circa 1 ora. Intre timp, se prajesc semintele de susan intr-o craticioara, fara ulei. Cand incep sa se rumeneasca si sa sara din tigaita, se iau de pe foc si se pun deoparte.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare. Se scurg crevetii si se prajesc la foc iute, 1-2 minute, amestecand ocazional.

Atentie, amestecul in care s-au marinat crevetii contine alcool si este posibil ca uleiul incins sa sara atunci cand acestia se adauga in tigaie.

Se scot crevetii din wok cu o spumiera si se aranjeaza pe o farfurie, peste foile de salata verde.

Se presara cu seminte de susan prajite, coaja rasa de limeta si rondele de ardei iute. Se servesc fierbinti.

Daca nu gasiti pe piata pasta thailandeza rosie de curry, o puteti inlocui oarecum aproximativ cu 1 lingurita de pasta de ardei iute amestecata cu 1/4 lingurita de coaja rasa de limeta, 1/4 lingurita de seminte de chimen macinate, 1/2 lingurita de seminte de coriandru macinate, 1/4 lingurita de praf de ghimbir si 1/4 lingurita de praf de usturoi.

Citeste tot

Vita Stroganoff cu tarhon si nucsoara

Numit dupa un diplomat rus, contele Paul Stroganov (secolul al XIX-lea), acest fel de mancare consta in fasii subtiri de carne frageda de vita, ceapa si ciuperci feliate, toate sotate rapid in unt si combinate cu smantana.
Vita Stroganoff cu tarhon si nucsoara
Bucatarie: franceza
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
(more…)

Citeste tot

Creveti cu ananas

Creveti cu ananas
Este o reteta foarte simpla, rapida si extrem de interesanta prin combinatia de ingrediente. Gustul ei este dulce-acrisor, cu un usor accent picant. Reteta este malaeziana, iar ingredientele folosite, modul de asezonare si cel de a gati arata influentele indiena si thailandeza.
(more…)

Citeste tot

Yakitori

Termenul yakitori denumeste frigaruile japoneze preparate din carne de pui. Ele se prepara cu bucatele de carne, sau organe, fripte pe gratar. Exista varianta servirii lor cu sare si suc de lamaie, sau cu sos numit “tare” (preparat din sake, mirin sos de soia si zahar).

(more…)

Citeste tot

Nasi Goreng

In indoneziana si malaeziana, nasi inseamna orez gatit, iar goreng inseamna prajit. Nasi Goreng este, probabil, cea mai cunoscuta reteta indoneziana. Exista in extrem de multe variante, dar toate au in comun folosirea orezului gatit anterior.

(more…)

Citeste tot

Pui Gong Bao

Pui Gong Bao

Cunoscuta si sub denumirea de Pui Kung Pao, aceasta mancare este originara din Sichuan si poarta numele unui guvernator al acestei provincii, din perioada dinastiei Qin.

Din cauza originii sale, legate de perioada imperiala, in timpul revolutiei culturale gatitul ei a fost interzis; astazi insa a revenit puternic si este una dintre retetele prezente practic in oferta oricarui restaurant chinezesc. Gustul ei este destul de iute, mai ales daca se gateste cu cantitatea maxima de ardei.

Este excelenta insotita de orez alb cu bob lung, fiert.

  • Bucatarie: chinezeasca
  • Grad de dificultate: usor
  • Cantitate: 4-6 portii
  • Timp de preparare:30 minute
  • Timp de gatit:10 minute

Ingrediente:

  • 2 piepti de pui dezosati, fara piele, taiati bucatele
  • 1 lingura de ulei de alune
  • 2-10 ardei iuti rosii, uscati (functie de cat de iute doriti sa fie mancarea)
  • 3 catei de usturoi tocati marunt
  • 2,5 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, feliata foarte subtire
  • 2 cepe verzi, tocate (doar partea alba)
  • 85 g alune caju, prajite
  • 4 lingurite sos de soia
  • 1 lingurita vin de orez Shiaoxing, sau vin alb, demi-sec
  • 1 1/2 lingurita de zahar brun
  • 1 lingurita de otet de orez
  • 1 lingurita de ulei de susan
  • 2 linguri de supa de pui (preparata din cubulete de concentrat), sau cata este nevoie
  • 1/2 ardei iute rosu, curatat de seminte si taiat fasiute foarte subtiri, pentru ornat
  • 1 ceapa verde (doar partea alba), taiata fasiute foarte subtiri, pentru ornat
  • 1 fasie de coaja de limeta, taiata fasiute foarte subtiri, pentru ornat
  • orez alb cu bob lung, fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se combina intr-un castron 2 lingurite sos de soia cu vinul de orez si cu 1/2 lingurita zahar. Se adauga carnea de pui si se lasa la marinat 30 de minute, acoperind castronul.

Se incinge uleiul si se prajesc la foc iute, amestecand permanent, ardeii iuti uscati, pana ce sunt crocanti si mirositori.

Se adauga bucatelele de carne si se prajesc 2 minute, pana incep sa se se faca brun-aurii.
Se adauga usturoiul, ghimbirul si ceapa verde. Se stir-fry 3-4 minute, pana ce carnea este facuta.

Se combina, ca sa formeze un sos, restul de sos de soia, otetul de orez negru, uleiul de susan, supa de pui si restul de zahar.
Se toarna sosul in wok si se amesteca bine.

Se adauga alunele si se amesteca. Daca mancarea este prea uscata, se mai pot adauga 1-2 linguri de supa. Se orneaza cu fasiute subtiri de ardei iute, ceapa verde si coaja de limeta si se serveste alaturi de orez fiert.

Citeste tot

Pachetele de primavara

Pachetele de primavara – reteta asiatica

Aceasta reteta, extrem de populara in Asia de sud-est, are nenumarate variatiuni, functie de umplutura aleasa. Rulourile se pot prepara ca in reteta de fata, sau crocante, prajite in baie-de-ulei pana ce se rumenesc.

  • Bucatarie: thailandeza
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 20 minute
  • Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de alune
  • 8 cepe verzi, taiate bucatele de 5 cm lungime
  • 1 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat
  • 1 morcov mediu, taiat julienne
  • 1 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
  • 200 g muguri de fasole soia
  • 16 creveti medii, decorticati si fierti, taiati bucatele
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1-2 linguri de sos iute (optional)
  • 16 foi de salata verde de dimensiune potrivita (ceva mai mici decat foile de hartie de orez)
  • 16 foi de hartie de orez cu diametrul de 16 cm
  • sos picant thailandez pentru fructe de mare, pentru servit

Instructiuni de preparare:

Se incinge uleiul intr-un wok (sau tigaie mare) si se stir-fry 30 de secunde ceapa verde si ardeiul iute. Se adauga morcovul, si ardeiul gras si se stir-fry 1 minut.

Se ia wok-ul de pe foc si se adauga mugurii de fasole, crevetii si sosurile de soia si cel iute. Se amesteca bine, se gusta si se mai adauga sos de soia, sau sos iute, daca este nevoie.
Pachetele de primavara
Se imerseaza foile de hartie de orez, individual, in apa fierbinte si se scot dupa cateva secunde. Se lasa 1 minut pe un prosop de bucatarie, ca sa se inmoaie; astfel, nu vor crapa la indoire si rulare.

Se pun hartiile de orez pe suprafata de lucru si se asaza cate o frunza de salata in centrul ei. Foaia de salata se curata de nervurile tari, care ar putea opune rezistenta la rulare. Se adauga 1 lingura de umplutura si se asaza in centrul foii de salata.

Se impaturesc peste umplutura cele doua parti laterale ale foii de orez.

Se impatureste partea cea mai apropiata de maini, acoperind colturile deja impaturite.

Se ruleaza spre marginea libera, fixand lateralele, in acelasi timp, ca sa nu se desfaca.

Se continua rularea pana ce umplutura este bine inchisa.

Se servesc rulourile cu sos thailandez pentru fructe de mare, sau un alt sos, dupa cum preferati.

Citeste tot

Creveti cu lapte de cocos

Este o mancare extrem de populara in Brazilia, mai ales in zona orasului Bahia. Exista mai multe variante ale acestei retete; cea de fata foloseste, in plus fata de reteta originala, putin ghimbir si coaja rasa de lamaie, pentru un plus de aroma si de prospetime a gustului.

(more…)

Citeste tot