ceapa verde | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Somon cu salata asiatica

Somonul, desi s-a banalizat in ultimii ani, poate tocmai datorita versatilitatii sale, ramane unul dintre pestii mei preferati. Se gateste usor, are o carne satioasa, hranitoare si suculenta, are o culoare extraordinara si este plin de acizi grasi omega-3 (acizi linolenici), excelenti pentru sanatate.

(more…)

Citeste tot

Midii cu lapte de cocos

Aceasta reteta este delicioasa, cu aroma citric-picanta si cu gust echilibrat, dulce-sarat-picant. Cum am mai povestit pe acest blog, curry-urile thailandeze verzi, rosii si galbene se caracterizeaza prin uniformitate de culoare. La acest curry am folosit aproape doar ingrediente albe si verzi, adica exact in spiritul acestei culturi culinare, permitandu-mi doar o mica deviere, adica un plus de culoare.

(more…)

Citeste tot

Pulpe de pui marinate – afumate

Pulpe de pui marinate – afumate

Am cumparat acum ceva vreme un flacon cu fum lichid, esenta de Hickory. Eticheta spune ca este un produs natural, obtinut, probabil, din condensarea fumului.

Sursa pentru achizitionarea fumului lichid a fost www.ft-shop.ro. Pretul este abordabil, mai ales ca produsul are o aroma extrem de puternica si poate fi folosit in mod foarte eficient.

Aceasta reteta a fost o prima incercare de a-l testa la marinarea carnii si la prepararea sosului. Pot sa spun ca sunt multumit; am ajuns la concluzia ca este bine sa tii in camara un astfel de flacon, vei avea precis nevoie de el la un moment dat.

  • Bucatarie: Retetele lui Radu
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 1 portie
  • Timp de preparare: 5 minute + marinare
  • Timp de gatit: 16 minute

Ingrediente:

  • 2 pulpe superioare, dezosate, fara piele
  • sare
  • piper
  • 2 catei de usturoi, rasi
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 5 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de vin alb, sec
  • 1/3 ardei iute, tocat marunt
  • 2 lingurite de frunze proaspete de rozmarin
  • 1/8 lingurita de fum lichid
  • 16 cartofi noi, cu coaja, spalati bine si taiati in jumatate
  • 8 rosii cherry, taiate in jumatate
  • 2 cepe verzi, taiate bucatele
  • 2 felii de branza Camembert
  • 5-6 picaturi de fum lichid

Instructiuni:

Se combina intr-un platou sucul de lamaie cu usturoi, jumatate din fumul lichid, jumatate din ulei, vin, ardei iute si frunze de rozmarin.

Se sareaza si se pipereaza pulpele de pui. Se adauga in mixtura de mai sus si se intorc bine de cateva ori, ca sa se imbrace cu lichidul aromat. Se lasa la marinat 30-40 de minute; in acest timp se intorc de cateva ori, pentru o marinare uniforma.

Se incinge o tigaie adanca. Se adauga restul de ulei si, cand si acesta este incins, se adauga cartofii. Se sareaza si se pipereaza. Se micsoreaza focul, se acopera tigaia si se inabusa cartofii 5 minute, amestecand ocazional. Se rumenesc apoi la foc iute, timp de 2-3 minute.

Se incinge un gratar de fonta. Se frig pulpele, bine scurse de marinada si sterse prin tamponare cu prosoape de hartie, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana ce sunt facute. Se pun deoparte 5 minute, la odihna.

Intre timp se adauga in tigaie rosiile, ceapa verde si marinada ramasa in platou. Se amesteca si se gateste mixtura de cartofi 5 minute, sau pana cand rosiile sun fragede, iar cartofii facuti si rumeniti frumos. Se adauga 2-3 picaturi de fum lichid si se amesteca pentru ultima oara.

Se servesc pulpele fierbinti, pe un pat de garnitura de cartofi si rosii, iar peste ele se asaza cate o felie de branza Camembert.

Nota:

Fumul lichid are, fara nicio exagerare, o aroma extrem de puternica. Am pus putin pe limba, ca sa-l incerc, si timp de cateva ore am avut impresia ca pana si creierii imi miros a afumatura.


Se foloseste, deci, cu masura. Adaugarea sa in marinada da o aroma fina, probabil fiindca ea se pierde in buna masura la gatire.

Adaugarea in sos trebuie sa se faca la sfarsitul gatirii, in cazul in care doriti o aroma mai pregnanta.

Cele cateva picaturi adaugate au fost de ajuns ca sa dea carnii si legumelor o aroma de afumat, intalnita la mezelurile afumate de buna calitate si destul de apropiata de cea data de gratarul pe carbuni.

Citeste tot

Curry de pui cu miez de nuca de cocos

Acest preparat condimentat este un curry thailandez verde. Va reamintesc ca, in mod traditional, curry-urile thailandeze pastreaza culoarea pastei de curry cu care sunt preparate, in cazul de fata acest lucru se face folosind doar ingrediente de culoare alba, sau aproape alba (nuca de cocos, pui, taitei, ceapa usturoi, ghimbir, alune), si verde (castravete, ceapa verde, limeta).

(more…)

Citeste tot

Porc cu ghimbir si legume

Reteta de fata este una foarte simpla, care poarta placuta “pecete” a ghmibirului: proaspata, citrica si picanta. Poate fi gatita cu orice fel de legume proaspete, congelate sau din cutie. Dupa cum veti vedea, eu am profitat de ea ca sa dau un rost catorva cutii cu legume din camara (morcovi tineri, porumb tanar, inimi de palmier, muguri de fasole), carora le-am alaturat si prospaturi (ardei grasi, castravete, spanac, ceapa verde).

Am profitat si de faptul ca am gasit frunze proaspete de coriandru – dau peste ele odata la cateva luni, asa ca prezenta lor este o adevarata sarbatoare pentru mine – si, bineinteles, le-am folosit cu placere, caci dau, alaturi de celelalte ingrediente specifice, savoarea ce caracterizeaza retetele asiatice.
(more…)

Citeste tot

Pui cu castraveti

Aceasta reteta se gateste prin tehnica numita “stir-fry“, imposibil de obtinut intr-o bucatarie domestica europeana. Gatiti insa la flacara maxima, acolo unde este indicat in text, si va veti putea bucura de savoarea acestei retete, chiar daca respectarea metodei de lucru nu este perfecta.

(more…)

Citeste tot