ceapa verde | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata calda de castraveti cu bacon

Bucataria chinezeasca nu este cunoscuta ca find una iute. Condimentata si aromata da, dar nu iute. Cu toate acestea, bucataria din regiunea Sichuan (Szechuan) are cateva preparate care sunt daramator de iuti.

Salata aceasta face parte din categoria retetelor cu gust complex, dar intr-adevar iute. Iuteala se simte in mai multe “straturi”: ardeiul iute uscat transmite aroma sa picanta si afumata in grasimea in care se gateste, piperul de Sichuan da o iuteala blanda si “gadilicioasa”, ardeiul iute proaspat da nota de iuteala ceva mai puternica si fructata, uleiul aromat cu ardei iute vine cu o nota finala, uleioasa.
(more…)

Citeste tot

Salata picanta cu taitei

Este o salata originara din provincia Sichuan, acolo unde a luat nastere una dintre cele mai importante bucatarii regionale chinezesti. Piperul de Sichuan, ingredient specific al zonei, dupa cum o arata si numele sau, da gustul distinct al acestei retete plina de aroma.

Reteta este nu doar foarte gustoasa, dar si utila, caci va da o idee despre cum ati putea refolosi carnea gatita ramasa de pe o zi pe alta.
(more…)

Citeste tot

Fasiute picante de vita

Va propun o reteta simpla si rapida, care va va oferi un preparat cu mult gust, aroma, culoare si textura, specific bucatariilor din sud-estul Asiei.
Tehnica de gatit folosita aici se numeste “stir-fry”, care presupune temperaturi foarte ridicate si executie rapida. In timpul procedurii, amestecarea ingredientelor este aproape continua, ca acestea sa nu se arda.

(more…)

Citeste tot

Pui cu tamarin si legume

Aceasta reteta simpla are aroma fructata si gust complex dulce-acrisor-picant. Extractul de tamarin este cel care da acestei retete savoarea specific sud-est asiatica.
Reteta contine o cantitate mare de legume, frumos colorate, care insotesc o cantitate relativ mica de proteine si una relativ mare de orez, lucru care ii da calitatea de preparat bine echilibrat nutritional.

(more…)

Citeste tot

Jeera Aloo – Cartofi cu chimion

Dupa orez, grau si porumb, cartofii sunt cea mai importanta recolta din lume si una dintre principalele surse de carbohidrati din multe tari. Pe glob exista, de altfel, peste 5.000 de varietati de cartofi, fiecare cu caracteristicile sale.

Reteta de fata este extrem de populara in India, unde este gatita practic in fiecare casa. Exista, bineinteles, mai multe variante, unele cu o condimentare mai simpla decat cea prezentata de mine.
(more…)

Citeste tot

Orez prajit cu oua

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial sponsorizat de Riso Scotti Danubio.

Acest preparat este atat de popular in China, incat bucatarul care este in stare sa-l gateasca perfect este pretuit, indiferent cum gateste celelalte feluri. Va voi prezenta o varianta de orez prajit adaptata dupa una originara din Yangzhou, dar la fel de bine puteti prepara orice alta varianta, folosind ingredientele care va convin.

(more…)

Citeste tot