ceapa | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Dorada cu sos de rodie

Discutia de ieri despre nutritie mi-a starnit foamea, asa ca va propun un preparat pe care il consider deosebit. Gustul acrisor este reputat a merge bine cu pestele, mai ales cu cel numiti “uleios”, adica ceva mai grasut.

Nu este si cazul doradei, un peste slab si deosebit de gustos, dar alaturarea fructelor acrisoare cu el este absolut delicioasa.
Atat cat ma duce pe mine capul indraznesc sa afirm ca aceasta este una dintre retetele care pot fi considerate sanatoase chiar si de catre nutritionistii cei mai carcotasi. In plus arata bine, iar aroma si gustul sunt de nota maxima.
(more…)

Citeste tot

Pui Jerk

Jerk este un amestec de condimente (de tip pasta, sau praf) specific jamaican, ale carui ingrediente caracteristice sunt ienibaharul, sarea si ardeii iuti. Exista nenumarate variante de jerk, functie de condimentele suplimentare adaugate. In mod traditional, carnea marinata si asezonata cu jerk se gateste pe gratar, folosind chiar lemn de ienibahar pentru un plus de aroma.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu papaya

Va prezint o reteta exotica si foarte colorata. Este unul dintre preparatele gatite de mine in cadrul demonstratiei “Saveur Faire 5 – Bucatarie jamaicana”, organizat de magazinul “Biscuit”. Gustul preparatului are un accent dulce, iar aroma este foarte deosebita datorita combinatiei de usturoi, cimbru si papaya.

(more…)

Citeste tot

Creveti cu tamarin

Am gasit zilele trecute, la Auchan, un ingredient extrem de popular in Asia de sud si de sud-est: tamarin. Nu este nici prea scump, am platit 8,5 lei pe jumatate de kilogram. Am incercat sa fac o fotografie cat mai explicita, ca sa intelegeti cat mai bine ce este cu acest fruct-condiment.

(more…)

Citeste tot

Pui picant cu orez si lapte de cocos

De fiecare data cand vine vorba despre bucataria thailandeza, ne izbim de lipsa unor ingrediente care ori nu au aparut niciodata pe meleagurile noastre, ori se gasesc sporadic: lemongrass, tamarin, galangal, pasta de creveti, creveti uscati, frunze de limeta kafru etc.

Reteta de fata foloseste si ea unele ingrediente specifice Asiei de sud-est, dar care, de data aceasta si din fericire, se gasesc si pe piata noastra. Orezul este foarte aromat si se potriveste bine cu gustul picant al carnii.
(more…)

Citeste tot

Orez cu legume si omleta

Dupa trei zile in care mai mult am discutat, mi-am zis ca ar fi timp de o noua reteta. Aveam chef de o omleta, in frigider se “odihnea” un castron cu orez fiert cu o zi inainte, iar in sacosa aveam, proaspat cumparate, o mana de legume.

Am obtinut un preparat satios, gustos, plin de culoare si echilibrat nutritional (proteine de la oua, carbohidrati de la orez, vitamine de la legume, minerale de la toate ingredientele, grasimi putine). La alegerea dvs.: un mic dejun consistent, un pranz mai usor, sau chiar o cina solida, luata nu mai tarziu de ora 19:00; completati masa cu o bere rece, sau cu un vin alb sec, bine racit.
(more…)

Citeste tot

Orez cu pui, ciuperci si tarhon

Iata o noua reteta cu orez, alimentul meu preferat; cred ca as manca orez de trei ori pe zi daca as putea! Sigur ca orezul nu este neaparat pe acelasi loc in preferintele dvs., dar nu va propun degeaba aceasta reteta. Este foarte simpla si relativ rapida, iar rezultatul final este delicios. Combinatia de orez cremos cu ciuperci si tarhon merge bine cu carnea de pui.

(more…)

Citeste tot