ceapa | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu cinci arome

Cinci arome chinezesti” este unul dintre amestecurile de mirodenii caracteristice unei bucatarii renumite pentru diversitatea si rafinamentul sau. Amestecul nu este iute; este insa destul de puternic aromat, cu toate ca, in acelasi timp, aroma sa este fina, rafinata si doar usor picanta. Folositi-l cu prudenta, fiindca, adaugat in cantitati mari, poate domina profilul de gust si aroma al preparatelor.

(more…)

Citeste tot

Pui cu muguri de bambus

In ultimele luni proiectele pe care le aveam in desfasurare m-au tinut departe de bucatarioara mea; asa se face ca, pentru prima data de cand am inceput acest blog, am facut o pauza foarte mare de gatit.
Am gasit insa printre materialele adunate de mine in ani aceasta reteta, veche deja de 3-4 ani, dar foarte simpla si gustoasa. Se gateste rapid, adica exact cum trebuie atunci cand este vara si cald si avem de infruntat dogoarea aragazului.

Reteta se prepara prin procedeul stir-fry, numit de mine “sotare rapida”, greu de reprodus in conditii domestice, caci implica o flacara foarte puternica si temperaturi mari, de circa 230 °C, si un wok bine asezonat.
Va puteti insa descurca decent, cat sa gatiti ceva gustos, rapid si simplu, si pe ochiul cel mare al aragazului dvs., dand focul la maxim.
(more…)

Citeste tot

Tabbouleh

Tabbouleh este una dintre salatele la moda astazi, in Romania; ascensiunea sa se datoreaza penetrarii bucatariilor levantine (libaneza, siriana, turca etc.) pe piata noastra. Ce-i drept, este o salata delicioasa si satioasa.

O astfel de salata are rolul de a fi servita de sine statatoare, ca gustare, sau “mezze”, daca tot vorbim despre Levant. Numele ei provine din cuvantul arab “taabil”, care inseamna “asezonator”, in sensul in care acest termen a fost prezentat aici.
(more…)

Citeste tot

Kofte kebab de miel cu sos de iaurt

Aceasta reteta delicioasa poate fi gasita in meniul restaurantului craiovean “Casa cu Tei” unde, impreuna cu proetenul Costel Clipescu, am elaborat meniul si retetarul.
Kofte kebab sau shish kofte este o varianta de frigarui din Orientul Mijlociu, de obicei pe baza de carne de miel (dar si de pui, sau doar cu vegetale, ca linte, naut, cartofi) amestecata cu ierburi aromate si mirodenii.
Termenul “kofte” privine din persana, unde “kufteh” inseamna “pisat”, sau “sfaramat”, ori “tocat marunt”.

(more…)

Citeste tot

Salau cu tapenade

Nu pot sa spun ca ma omor dupa salau, dar gatit corect si bine insotir, cu sosurile potrivite, devine chiar o delicatesa. Reteta de fata este gatita in stil mediteranean, provensal mai exact, iar salaul este servit cu o pasta tapenade, plina de gust si aroma.

Reteta aceasta figureaza in noul meniu mediteranean, conceput de Costel Clipescu si de mine pentru restaurantul “Casa cu Tei” din Craiova.
(more…)

Citeste tot

Supa crema de rosii cu mozzarella

Aceasta supa de rosii (pe care o veti putea gasi in meniul restaurantului “Casa cu Tei” din Craiova elaborat de mine, impreuna cu Costel Clipescu) se serveste, de obicei, calda sau fierbinte, dar este la fel de gustoasa si rece. Simplitatea sa trebuie compensata folosind ingrediente de cea mai buna calitate posibila, ca sa obtineti maximul de gust si aroma.

(more…)

Citeste tot

Pui la cuptor cu legume si crema de branza

Desi nu este foarte rapida, reteta este simpla si are avantajul ca se gateste intr-un singur vas, facand parte din categoria numita “one pot”. Puteti folosi fie o cratita potrivita ca dimensiune, fie o caserola rezistenta.

Preparatul este satios si destul de robust, echilibrat ca nutrienti. Proteinele din carne si branza sunt alaturate unei mari cantitati de legume diferite, frumos colorate. Este o mancare rustica si simpla, dar plina de gust.
(more…)

Citeste tot