chimen | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Creveti cu usturoi, in stil mediteranean

Din nou un preparat culinar pe care il veti putea gusta, incepand de luni 25 mai 2015, la Bistro GUXT. Este gatit in stil mediteranean, aromatizat cu usturoi, chimen, vin alb si ierburi aromate; totul se petrece foarte rapid, iar rezultatul final este delicios si decorativ.
Creveti cu usturoi, in stil mediteranean
Cheia retetei este sa alegeti niste creveti de buna calitate si sa-i gatiti intregi. Asa cum un copan de pui este mai bun atunci cand este gatit cu os cu tot, crevetii Black Tiger sunt mult mai apetisanti gatiti intregi. Inarmati-va cu cateva servetele, caci veti avea nevoie.
(mai mult…)

Citeste tot

Bumbu dasar jingga – Bumbu portocaliu

In indoneziana “bumbu” inseamna “asezonat” si “asezonator”, “dasar” inseamna “de baza”, iar “jingga” inseamna “portocaliu”. Avem, deci, de-a face cu un sos/pasta bumbu de culoare portocalie, adica un “asezonator de baza de culoare portocalie”. Mai pe scurt, bumbu portocaliu.
Bumbu dasar jingga - Bumbu portocaliu
Am intalnit si denumirea bumbu dasar orange, ca alternativa la bumbu dasar jingga. Nu sunt sigur, dar este posibil ca orange sa fie un neologism intrat in limba malay in ultimele zeci de ani, care in limba vorbita probabil inlocuieste treptat cuvantul autohton jingga.
(mai mult…)

Citeste tot

Carnati de porc cu cascaval afumat

Cum se apropie Craciunul, iar in jurul meu a inceput sa se vorbeasca numai de jumari, piftie, carnati si sarmale, desi experimentez, parca in ciuda sezonului, cateva sosuri asiatice picante, m-am lasat si eu cuprins un pic de febra bucatelor traditionale.
Radu Popovici - Carnati de porc cu cascaval afumat
Am primit de la Delaco, pentru experimente, cateva rotite de cascaval afumat, asa ca am incercat sa imbin preparatele raditionale de Craciun, cu unul dintre cascavalurile al carui raport pret-calitate este unul foarte bun.
Adausul de branzeturi la umplutura carnatlor nu se intalneste prea des, dar nici foarte rar. Reteta pe care o propun mai jos este una inspirata dupa reteta carnatilor italienesti Cotechino.
(mai mult…)

Citeste tot

Crema de branza cu castravete, marar si chimen

Aceasta a fost una dintre primele retete pe care le-am… era sa zic gatit, dar este atat de simpla incat, desi am facut-o pana acum in zeci de variante, am ezitat s-o public. Asta pana ce am vazut ce succes are la prieteni; acest lucru m-a hotarat s-o prezint si pe blog.

De fapt, nu pot spune ca exista o reteta in sine, caci toate ingredientele se adauga dupa intuitie. Este reteta super-simpla, pe care am facut-o dintotdeauna, doar ca acum m-am straduit un piculet sa scot o poza decenta.
(mai mult…)

Citeste tot

Carnati cu chimen

Nu stiu daca am declarat vreodata oficial, dar chimenul este una dintre mirodeniile mele preferate. Cum in aceasta iarna am intreprins o campanie de facut carnati, nu este de mirare, cel putin pentru mine, ca am cautat si variante de retete cu chimen.

Reteta pe care am ales-o provine din Germania, iar carnatii obtinuti au un gust picant si vag dulceag: mi-am permis s-o modific adaugandu-i putin usturoi, caci astfel, cel putin dupa gustul meu, am obtinut o savoare mai echilibrata.
(mai mult…)

Citeste tot

Fasole cu afumatura, bine condimentata

Proiectul “Reţeta tradiţională românească preferată de dvs.”, initiat de Fairy, acela de a gasi reteta traditionala preferata de romani, s-a incheiat. Iar romanii au hotarat care retetele traditionale preferate de cei mai multi sunt: papanasii, sarmalele si fasolea cu afumatura.
Cum primele doua retete figureaza deja printre cele de pe blogul meu, imi ramane o singura optiune.

Exista deja zeci sau sute de retete de fasole cu afumatura, carnati si alte asemenea. Nu are rost sa repet ce au facut altii mai bine ca mine inaintea mea, asa ca astazi va ofer o varianta proprie de fasole cu carnati.
Reteta mea nu este pentru persoane delicate. Este o fasole condimentata, plina de gust si aroma, cu care te iei de piept si te lupti pana ce simti nu mai incape nicio imbucatura.
(mai mult…)

Citeste tot

Porc cu sos de menta

Combinatiile de ierburi cu arome proaspete si citrice (ca menta, lemongrass, frunze de limeta kafir) si carne rosie, cu gust mai puternic, nu sunt neobisnuite. Carnea de miel este cea asociata, cel mai adesea, cu menta; cu toate acestea, si carnea de porc este delicioasa atunci cand este alaturata aromei proaspete de menta, mai ales daca aceasta este completata cu cea citrica, de lamaie.

Reteta este simpla si rapida, iar pe langa gust si aroma, ofera si interesante contraste de culori, de temperaturi (intre sosul rece si carnea fierbinte) si de texturi (intre carnea frageda si salata de vegetale crocante).
(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu fasole verde si sos de rosii

Iata ce mama ar fi numit, alintand-o dragastos, o mancarica de fasole verde cu pui. Desi fata de termenul nostru generic „mancare” am sentimente contradictorii (cand ma enerveaza, fiindca nu mi se pare indeajuns de descriptiv, cand imi place, caci cuprinde in doar 7 litere orice preparat posibil, cu conditia sa aiba ceva sos), atunci cand il aud ma gandesc la bucataria de acasa, din copilarie. In care, de altfel, calcam cat mai rar posibil.

Ei bine, mancarea de astazi este una pe stilul meu: simpla, bine asezonata, cu sos, gustoasa si hranitoare. Este, in acelasi timp, usoara si satioasa. Este foarte potrivita ca fel principal la masa de pranz, mai ales daca vremea nu este foarte calduroasa. Ziua de astazi pare potrivita, asa ca, spor la gatit!
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 6
1 2 3 4 5 6