chimion | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Fasole cu afumatura, bine condimentata

Proiectul “Reţeta tradiţională românească preferată de dvs.”, initiat de Fairy, acela de a gasi reteta traditionala preferata de romani, s-a incheiat. Iar romanii au hotarat care retetele traditionale preferate de cei mai multi sunt: papanasii, sarmalele si fasolea cu afumatura.
Cum primele doua retete figureaza deja printre cele de pe blogul meu, imi ramane o singura optiune.

Exista deja zeci sau sute de retete de fasole cu afumatura, carnati si alte asemenea. Nu are rost sa repet ce au facut altii mai bine ca mine inaintea mea, asa ca astazi va ofer o varianta proprie de fasole cu carnati.
Reteta mea nu este pentru persoane delicate. Este o fasole condimentata, plina de gust si aroma, cu care te iei de piept si te lupti pana ce simti nu mai incape nicio imbucatura.
(more…)

Citeste tot

Tamatar murgh – Curry de pui cu rosii

In limba hindi “tamatar” inseamna “rosii”, iar “murgh” inseamna pui. Pentru cultura culinara milenara a Indiei, rosiile sunt un aliment relativ nou. Ele au intrat in bucatariile indiene “doar” in secolul al XVI-lea, odata cu cartofii, ardeii iuti si alte vegetale aduse in Asia din Lumea Noua, de catre spanioli si portughezi.
Cu toate acestea, au fost asimilate foarte rapid, devenind ingrediente cheie in multe dintre preparatele culinare cele mai populare.

Tamatar murgh reuseste sa “inveleasca” pieptul de pui intr-un sos catifelat, de culoare aurie, asezonat bogat, dar echilibrat. Ca de obicei, si aceasta reteta indiana ofera o adevarata simfonie de arome si gusturi. Ca multe alte curry-uri, nici acesta nu arata foarte spectaculos, dar compenseza prin culoarea placuta si savoarea deosebita.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre rasam şi charu podi

Vă propun din nou o mică poveste despre un amestec de mirodenii indian. Nici nu mai ştiu câte astfel de amestecuri am prezentat deja pe blog; sincer, mi-a fost greu să le număr. Cultura culinară indiană pare a fi, însă, inepuizabilă la acest capitol, aşa că sunt sigur că vom mai avea astfel de subiecte de discuţie.

Subiectul de astăzi este “charu podi”, unde “podi” înseamnă “praf”, sau “pulbere”, iar “charu” (scris uneori şi “saaru”) este o denumire alternativă pentru “rasam”, o supă din sudul Indiei, foarte gustoasă şi aromată şi, în plus, socotită a avea unele calităţi vindecătoare.
Cred că deduceţi deja ca amestecul prezentat astăzi a fost conceput pentru a asezona supa rasam.
(more…)

Citeste tot

Kofte kebab de miel cu sos de iaurt

Aceasta reteta delicioasa poate fi gasita in meniul restaurantului craiovean “Casa cu Tei” unde, impreuna cu proetenul Costel Clipescu, am elaborat meniul si retetarul.
Kofte kebab sau shish kofte este o varianta de frigarui din Orientul Mijlociu, de obicei pe baza de carne de miel (dar si de pui, sau doar cu vegetale, ca linte, naut, cartofi) amestecata cu ierburi aromate si mirodenii.
Termenul “kofte” privine din persana, unde “kufteh” inseamna “pisat”, sau “sfaramat”, ori “tocat marunt”.

(more…)

Citeste tot

Murgh Korma Shahi – Korma de pui cu migdale

Korma, uneori scris si “kormaa”, “qorma”, “khorma” ori “kurma” este un termen care denumeste un preparat originar, se pare, din Asia centrala sau de sud, gatit cu iaurt, smantana, lapte de cocos sau paste de alune ori seminte; este, ca sa simplificam putin, un fel de tocana, sau de curry.

Un alt inteles al acestui termen este acela al unei tehnici de gatit, in fapt o brezare, in care carnea (intotdeauna marinata in prealabil) si legumele sunt mai intai rumenite la foc iute, iar apoi gatite lent, in putin lichid, intr-un vas acoperit ermetic. Uneori vasul este chiar sigilat cu aluat, pentru o ermetizare cat mai eficienta.
(more…)

Citeste tot

Pe urmele curry-ului (2)

Continuu astăzi articolul dedicat istoriei termenului “curry” cu cea de-a doua şi ultima sa parte, în care vom face o scurtă incursiune în istorie şi voi trage câteva concluzii. Sper să aveţi o lectură plăcută şi stimulatoare şi, de asemenea, să discutăm pe marginea celor scrise de mine.
(more…)

Citeste tot

Pilau cu creveti

Iata o varianta indiana de pilaf, foarte usoara si gustoasa. Reteta provine din sudul Indiei, si se remarca prin folosirea fructelor de mare si a laptelui de cocos, ingrediente extrem de popular in bucatariile regionale indiene din zona. Alaturi de legume si carne se mai remarca folosirea stafidelor si fisticului, ca si faptul ca, spre deosebire de variantele de pilaf obisnuite la noi, aceasta se gateste doar pe ochiul aragazului.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre chammanthi podi

Am mai vorbit pe acest blog despre multe amestecuri de mirodenii întâlnite în bucătăria subcontinentului indian. Chammanthi podi face şi el parte din această categorie. Mai este numit şi „thengai podi” şi face parte din cultura culinară a statului Kerala, aflat în sudul extrem al Indiei. Aici s-a făurit, în câteva mii de ani, una dintre cele mai interesante bucătării regionale ale imensei Indii, iar chammanthi podi este unul dintre ingredientele care dau acesteia o personalitate aparte.

Deşi originar din Kerala, chammanthi podi este folosit în mai multe state din sudul Indiei, acolo unde nuca de cocos este unul dintre alimentele populare şi larg răspândite.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre chimichurri (1)

În vara aceasta am tot povestit despre ierburile aromatice, ca ingrediente de bază pentru asezonarea preparatelor. Am vorbit despre posibilităţile de păstrare a lor pe perioade de timp mai scurte sau mai lungi, un lucru folositor în special în lunile de iarnă, dar şi despre câteva modalităţi de a le folosi în diverse sosuri foarte uşor de preparat: pesto, gremolata, unt-gremolata, salmoriglio, persillade, persillade cu levănţică etc.

(more…)

Citeste tot

Curry de ciuperci cu orez

Iata o alta reteta facuta acum cativa ani. Profit de faptul ca multi dintre cititori tin post ca s-o aduc in atentia lor, caci este excelenta pentru aceasta perioada, ca si pentru vegetarieni. Reteta este originara din nordul Indiei. Este foarte aromata, delicioasa, decorativa, bine echilibrata nutritional si hranitoare. Se poate manca fierbinte, sau la temperatura camerei, in orice moment al zilei.

(more…)

Citeste tot