chimion | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui balti cu ardei iute

Am mai avut pe acest blog reteta balti, doua dintre ele chiar cu pui, dar astazi va prezint o alta varianta de reteta, una foarte rapida si extrem de simpla. Preparatul este usor picant, deosebit de gustos, iar savoarea data de ardeii iuti si de mirodenii este extraordinara.

(more…)

Citeste tot

Tajin de pui

Reteta de fata este una gustoasa si foarte usor de realizat. Este reprezentanta genului de retete preferate de mine, cu sos delicios condimentat, plina de gust si aroma, robusta, hranitoare si satioasa, servita simplu si fara fasoane, potrivindu-se bine cu orice anotimp.
Un astfel de tajin se serveste la pranz, alaturi de cuscus sau de orez.

(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre amestecul de mirodenii “aleppo”

Amestecul de mirodenii “aleppo” îşi datorează aroma şi gustul unui ingredient special, ardeiul iute de Alep, care este uscat şi pisat. Această varietate de ardei iute este apecifică zonei oraşului Alep, situat in nordul Siriei, oraş aflat cândva pe traseul celebrului drum al mătăsii şi mirodeniilor. Ardeiul iute de Alep se cultivă aproape exclusiv în Siria şi Turcia.

(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – India (7)

Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate bucătăriei indiene. El se referă la alimentele specifice acestei culturi culinare, şi deşi s-ar fi putut uşor scrie o carte întreagă pe acest subiect, şi încă una groasă, îl veţi găsi aici tratat pe scurt, pentru că multe dintre aceste ingrediente au fost deja descrise pe blog, iar altele le vor urma în curând.
(more…)

Citeste tot

Salata de pui cu cuscus

Cuscusul instant se prepara foarte rapid si usor, iar granulele sale raman fragede si pufoase, bob cu bob, ceea ce il face potrivit pentru o seama intreaga de preparate. Aceasta salata este usoara, echilibrata, cu un gust usor acrisor-picant, racoroasa si satioasa, potrivita zilelor calde de vara.

(more…)

Citeste tot

Supa de castraveti

Am facut aceasta reteta in urma cu trei ani si am cam uitat de ea. Merge bine vara, dar de fiecare data s-a intamplat ca am postat alte retete. Ar fi fost pacat sa nu o postez macar luna aceasta, caci as fi ratat inca un an.

Reteta este simpla, rapida si, mai ales, se preteaza la canicula de afara, atat prin timpul scurt de gatit, prin gustul racoritor cat si prin faptul ca supa se poate servi rece.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre pulusu podi

Pulusu podi

Deşi am mai vorbit despre alte câteva amestecuri de mirodenii folosite în imens de complexa bucătărie indiană, ele nu sunt nici pe departe epuizate. Vă mai amintiţi, probabil, de garam masala, chaat masala, goda masala, balti masala, kholombo, curry, panch phoron, sambaar podi, tandoori masala etc.

Cred că cei care au parcurs aceste articole şi-au cam făcut o idee despre prepararea amestecurilor de mirodenii, dar sper să rămâneţi curioşi în continuare şi să găsiţi interesante şi următoarele articole pe aceeaşi temă.
(more…)

Citeste tot

Kayseri Mantisi cu sos de iaurt

Manti sunt o varietate de coltunasi (umpluti de obicei cu un amestec de carne tocata de miel, la care se adauga naut, nuci si alune diverse, mirodenii si ierburi aromate) specifice bucatariei turce, dar si celor din Asia Centrala, Caucaz si chiar nordului Chinei, unde traieste o importanta comunitate turcica. De altfel, numele lor provine din chinezescul “mantou” (sau “mantu”).
Kayseri Mantisi cu sos de iaurt
(more…)

Citeste tot

Jeera Aloo – Cartofi cu chimion

Dupa orez, grau si porumb, cartofii sunt cea mai importanta recolta din lume si una dintre principalele surse de carbohidrati din multe tari. Pe glob exista, de altfel, peste 5.000 de varietati de cartofi, fiecare cu caracteristicile sale.

Reteta de fata este extrem de populara in India, unde este gatita practic in fiecare casa. Exista, bineinteles, mai multe variante, unele cu o condimentare mai simpla decat cea prezentata de mine.
(more…)

Citeste tot

Dukka – amestec egiptean pentru asezonare

„Dukka”, sau „dukkah”, ori chiar „duqqa”, este un amestec egiptean, care constă din alune, nuci şi seminţe, compoziţia acestui mix ca şi proporţia ingredientelor variind mult de la un bucătar la altul. De obicei baza amestecului este dată de alune şi nuci, la care se adaugă mirodenii ca piper, coriandru, chimion şi susan. Amestecul se prezintă sub forma unei pulberi grunjoase.

(more…)

Citeste tot