chimion | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Baghar – o modalitate ingenioasa de asezonare

Bucataria indiana este extrem de ingenioasa in folosirea aromelor. Am descris-o intr-un articol anterior ca fiind “o simfonie de arome si culori” si zau daca mi-am schimbat parerea.
Radu Popovici - Baghar
Articolul de fata vrea sa va propuna o metoda extrem de simpla si rapida de a da aroma si gust unui preparat cu gust mai “bont”, asa cum sunt cartofii, orezul, nautul, lintea, fasolea: folosirea unui “baghar”.
(more…)

Citeste tot

Pui Vindaloo

Carnea preparata in stil Vindaloo (preparat derivat din “carne vinha d’alhos”, reteta adusa in India de portughezii din Goa), gatita initial cu carne de miel, rosii, usturoi si vin. Indienii au preluat preparatul si l-au transformat intr-un curry, prin adaus de condimente specifice. Desi vindaloo nu este un preparat popular in India, cu exceptia provinciei Goa, exista mai multe variante ale retetei, atat cu carne de pui, cat si de miel.

(more…)

Citeste tot

Orez cu naut

Nautul, numit de indieni “channa dal”, este un ingredient ce contine multe proteine si fibre. Aici este combinat cu orez, care contine carbohidrati cu amidon. In India, unde majoritatea populatiei este vegetariana, combinatia de orez cu naut, sau cu linte, este extrem de apreciata pentru valoarea nutritionala.

Preparatul de fata poate fi servit ca atare, sau ca garnitura pentru un curry pe baza de carne.
(more…)

Citeste tot

Pui Tikka cu sos verde

Dupa atatea discutii cate au fost in ultimele zile, haideti sa ne relaxam cu o reteta. Vine week-endul si poate ne hotaram sa gatim ceva. Va propun un preparat indian, la care am folosit, din comoditate tortillas de grau, care seamana destul de mult cu lipiile care se prepara in India. Aceste tortillas se incalzesc doar cateva secunde la microunde si devin fragede si elastice. Sunt destul de gustoase si se pot rula cu usurinta.

Tikka este un preparat in care carnea, de obicei dezosata si taiata bucati, este gatita intr-un cuptor numit tandoor, dupa ce a fost marinata intr-un amestec de iaurt si condimente. Variantele domestice ale retetei imita tandoor-ul incalzind la maxim cuptorul, dupa aceea coborand temperatura la mediu si gatind apoi bucatile de carne.
(more…)

Citeste tot

Raita – Salata de castraveti cu menta si iaurt

Aceasta reteta are si varianta video.

Vara incepe sa dea semne de oboseala, asa ca m-am gandit sa va dau sansa sa profitati de o salata racoroasa, preparata din iaurt, menta si castraveti. Variante ale acestei retete se gasesc raspandite din India pana in Grecia, trecand prin Iran, Turcia, Liban si Siria. Varianta indiana isi datoreaza culoarea micii cantitati de curcuma.

Inrudita cu aceasta retea, este reteta turceasca de supa rece de castraveti cu iaurt, numita Cacik.
(more…)

Citeste tot

Curry de pui cu cardamom negru

Desi foloseste multe ingrediente, acest curry este usor de preparat, iar rezultatul final este deosebit de aromat si de gustos. Cardamomul negru este un condiment specific bucatariei indiene; aroma sa este puternica, cu o usoara nuanta camforata. Pastaile de cardamom negru se zdrobesc putin, cat sa se intredeschida, ca semintele din interiorul lor sa vina in contact cu mediul lichid al retetei. La sfarsit, pastaile se scot din mancare si se arunca.

(more…)

Citeste tot