cimbru | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Porc cu sos de rosii, usturoi si paste

Imi plac sosurile picante si usturoiate, in special cele de rosii. Prefer gusturile puternice si aromele pline si robuste. Cred ca am gatit acest tip de reteta in zeci de variante, dar nu reusesc sa ma satur de el.

Si de data aceasta am ales o combinatie de gusturi puternice. Aroma de usturoi este completata de gustul puternic al rosiilor uscate la soare si al maslinelor.
(more…)

Citeste tot

Pollo al chilindrón

Pollo al chilindrón este un preparat traditional provenit din provinciile Aragon si Navarra. Chilindrón denumeste un joc de carti dar, dupa unele surse, si vasul in care se gateste preparatul.
Exista mai multe variante, dar aproape toate folosesc pimentón, aromata boia dulce afumata spaniola, si jamon serrano.

(more…)

Citeste tot

Carnati proaspeti de oaie

Aceasta reteta are si varianta video.
Acesti carnati sunt slabi (se prepara fara slanina) si picanti, aromatizati puternic cu cimbru uscat, usturoi si fulgi de ardei iute. Daca preferati o varianta ceva mai grasa, puteti adauga 150-250 g slanina de porc; nu folositi seu de oaie, caci da o consistenta neplacuta carnatilor.

(more…)

Citeste tot

Fasole cu afumatura, bine condimentata

Proiectul “Reţeta tradiţională românească preferată de dvs.”, initiat de Fairy, acela de a gasi reteta traditionala preferata de romani, s-a incheiat. Iar romanii au hotarat care retetele traditionale preferate de cei mai multi sunt: papanasii, sarmalele si fasolea cu afumatura.
Cum primele doua retete figureaza deja printre cele de pe blogul meu, imi ramane o singura optiune.

Exista deja zeci sau sute de retete de fasole cu afumatura, carnati si alte asemenea. Nu are rost sa repet ce au facut altii mai bine ca mine inaintea mea, asa ca astazi va ofer o varianta proprie de fasole cu carnati.
Reteta mea nu este pentru persoane delicate. Este o fasole condimentata, plina de gust si aroma, cu care te iei de piept si te lupti pana ce simti nu mai incape nicio imbucatura.
(more…)

Citeste tot

Carnati in stil chorizo

Aceasta reteta are si varianta video.
“Chorizo” sau “chouriço” este un termen provenit din Peninsula Iberica, ce denumeste cateva tipuri de carnati din carne de porc. Exista carnati chorizo proaspeti, caz in care trebuie gatiti pentru a fi mancati, sau, mai frecvent, carnati uscati si/sau afumati, care se pot consuma ca atare.
Carnatii chorizo spaniolesti sau portughezi isi datoreaza savoarea distincta, afumata, adausului de boia afumata numita pimentón.

In reteta pe care am ales s-o prepar, veti vedea ca am folosit din plin atat boia afumata, cat si boia dulce si fulgi de ardei iute.
(more…)

Citeste tot

Pastrav cu legume si sos de unt

Fileurile de pastrav au pielea crocanta si carnea frageda si suculenta, legumele sunt fraged-crocante, sosul de unt este onctuos si gustos, iar vinul vine cu o nota fructata si proaspata.
Aromele fine de usturoi si cimbru se combina placut cu cele de piersica, ananas si citrice ale vinului.
Pastrav cu legume si sos de unt
(more…)

Citeste tot

Cartofi inveliti bacon, cu branza de capra

Aceasta gustare este interesanta si aspectuoasa, plina de gust. Cartofii servesc ca baza pentru baconul crocant si branza de capra. Branza folosita de mine se comercializeaza in cutiute cochete de carton, si are forma de rulou, acoperit la exterior cu un strat de ierburi aromate uscate; in interior textura este fina si cremoasa, iar gustul delicat.

Totul este completat cu o vinegreta usor acida, cu gust proaspat si usor picant, de la ceapa verde, si cu o salata crocanta de cruditati.
(more…)

Citeste tot

Cum se găteşte cu ierburi aromate

Fie că le numim “verdeţuri”, “ierburi aromate”, sau, simplu, doar “ierburi”, folosirea lor la gătit este una dintre metodele cele mai simple de a adăuga savoare preparatelor. Aceste frunzuliţe şi tulpini pot da arome slabe şi subtile, sau intense şi robuste, oferind complexitate unei diversităţi mari de preparate.
(more…)

Citeste tot