ciocolata | Retetele lui Radu - Gastronomie:

La masă cu strămoşii – Maya (3)

Ierburi, flori, fructe şi frunze aromate, ca vanilie, epazotă, achiote (seminţe de annatto), frunze de avocado, oregano mexican, ienibahar, Mansoa hymenaea (numită şi “viţă de usturoi”, o plantă căţărătoare, ale cărei flori, frunze şi rădăcini emană un miors slab de usturoi), Hoja santa (Piper auritum) etc. erau cunoscute şi cultivate pentru gătit şi în scopuri medicinale.
ienibahar
Mâncarea mai era asezonată cu fructe ale arborelui de ienibahar. Aroma lor, combinaţie de scorţişoară, cuişoare şi nucşoară, era extrem de preţuită. Ienibaharul pisat şi umectat cu sucuri de fructe era folosit la marinarea cărnii.
(mai mult…)

Citeste tot

Churros cu sos de ciocolata

Churros este un preparat pe baza de aluat oparit, tras prin pos si prajit in ulei. Se pot prepara churros ca desert, sau gustare, acompaniate de sosurile potrivite respectivei posturi.
Churros cu sos de ciocolata este un desert traditional mexican, dar este intalnit si in Spania, Filipine, Portugalia, Brazilia, Columbia, Venezuela, Argentina Peru, Cuba, Uruguay etc.
Churros cu sos de ciocolata
Am ales o varianta cu un aluat ceva mai sofisticat si mai complex decat variantele traditionale.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre ciocolată (2)

Prepararea ciocolatei
Din păstăile de cacao se pot prepara multe varietăţi de ciocolată. Ciocolata, în cea mai pură formă a sa este doar boabe de cacao pisate într-o piuă. Cum ceea ce se poate obţine astfel are o textură foarte grosieră, astăzi se folosesc maşini cu valţuri mari, care pot măcina boabele de cacao astfel ca să se obţină o pastă groasă. În cele din urmă, se obţine o masă de cacao pură, de consistenţă lichidă, groasă. Odată uscată, această ciocolată se numeşte ciocolată amară, neagră, neîndulcită. Este foarte concentrată şi, în general, nici nu se consumă în această formă.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre ciocolată (1)

Nu am auzit niciodată pe cineva care să afirme că nu-i place ciocolata. Din câte îmi pot da seama, este probabil alimentul cel mai iubit de copii şi adulţi.
Îmi place şi mie, deşi nu mă omor după dulciuri; le mănânc rareori şi atunci le prefer pe cele cu fructe. Totuşi, nici eu nu sunt imun la farmecul ciocolatei. Până acum câţiva ani preferam ciocolata cu lapte, în ultimul timp am „virat-o” însă către ciocolata amăruie. Această schimbare de gust m-a determinat să mă documentez puţin asupra ciocoolatei şi am avurt surpriza să descopăr un univers extraordinar de interesant.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre picada

Îmi doresc să scriu despre picada încă de acum câţiva ani, când am petrecut o săptămână la Barcelona. Din punct de vedere culinar acea călătorie a fost, într-un fel, o revelaţie. Am descoperit multe lucruri noi pentru mine la acel moment, preparate, ustensile şi termeni culinari pe care ulterior i-am folosit de multe ori. Paella, sofrito (sofregit), paellera, soccarat, fideua, picada… cuvinte exotice şi misterioase la început, familiare acum. Despre unele dintre ele am scris deja, altele vor urma. Astăzi a venit rândul picadei.

(mai mult…)

Citeste tot

A fost „Good Taste of Bucharest 2012”

Sâmbătă şi duminică 13-14 octombrie 2012 am fost la târgul/expoziţie “Good Taste of Bucharest 2012” de la World Trade Plazza. M-aş fi dus oricum, căci un loc unde se adună câţiva producători şi importatori de delicatese, de la ciocolată, cafea şi uleiuri presate la rece până la vinuri, fructe de mare şi condimente, are pentru mine o atracţie irezistibilă.

(mai mult…)

Citeste tot

Creveti cu sos de ciocolata

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Asocierea carnii – fie ea chiar si peste sau fructe de mare – cu ciocolata este deja traditionala in Spania. Aceasta practica este originara din Mexic, locul de unde spaniolii au adus in Europa, printre altele, si cacaoa. Reteta de fata provine din Tara Bascilor si este extrem de interesanta ca aroma.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2