Dulceata de cirese amare (fara samburi) cu lamaie si vanilie

Stiu ca tot internetul culinar va propune aceasta reteta, dar parca imi vine greu sa stau deoparte. Alaturi de dulceata de nuci verzi, cea de cirese amare este preferata mea. O socotesc extrem de fina, cu un gust absolut deosebit.
Dulceata de cirese amare (fara samburi) cu lamaie si vanilie
Dat fiind ca ciresele, de orice fel, cam “scartaie” la capitolul aroma, va propun o varianta de dulceata aromata subtil, cu o combinatie de lamaie si vanilie.

  • Bucatarie: Retetele lui Radu
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 1,75 kg
  • Timp de preparare: 1 ora
  • Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente – dulceata de cirese amare:

  • 1 kilogram de cireşe amare
  • 850 g zahăr tos
  • 1 lămâie
  • 1 baton de vanilie (optional)

Instructiuni de preparare pentru Dulceata de cirese amare:

Se aleg ciresele si se scot samburii. Se taie lamaia in jumatate, se storc jumatatile apoi se taie in sferturi. Se despica batonul de vanilie si se razuiesc micile seminte din interior.

Se transfera ciresele intr-o oala potrivita ca dimensiune (circa 4 litri pentru aceasta reteta). Pe masura ce se adauga ciresele, se stropesc cu suc de lamaie si se presara cu zahar. Se adauga semintele de vanilie.

Se amesteca apoi mixtura, cu grija sa nu se sfarame fructele. Se adauga batonul de vanilie si sferturile de coaja de lamaie si se imping cu o lingura de lemn, spre fundul oalei, ca mixtura de cirese sa le acopere in intregime.

Se mijoteaza ciresele la foc foarte mic, cel mai bine ferind, daca aveti cum, oala de contactul direct cu flacara. Se amesteca ocazional, cu grija. Dupa circa 50-60 de minute, mixtura incepe sa spumeze, iar fructele se ridica la suprafata. Se spumeaza, cu o spumiera sau cu o lingura mai mare si se ia oala de pe foc.

Se toarna fierbinte in borcane, dotate cu capace care le inchid ermetic, cu filet. Se indeparteaza batonul de vanilie si coaja de lamaie. Se acopera borcanele cu paturi si se lasa sa se raceasca astfel, lent, pana a doua zi.
Dulceata se pastreaza in locuri racoroase si rexista bine 1-2 ani.

Sfaturi:

Un alt semn ca dulceata este gata: picurati sosul intr-un borcan cu apa rece. Daca picatura isi pastreaza forma, puteti umple borcanele.

Daca va place aroma de vanilie, puteti folosi si zahar aromatizat cu vanilie (zahar care a fost lasat sa stea, intr-un container inchis, impreuna cu 1-2 batoane de vanilie), caz in care renuntati la batonul de vanilie.

Mie imi place ca dulceata sa nu fie prea dulce si sa ofere cat mai mult din gustul natural al fructului, mai ales ca ciresele acestea au o amareala delicata, care merge bine cu gustul si aroma citrica a lamaii. Puteti insa folosi 1 kg de zahar in loc de 850 g, daca va place ca dulceata sa fie mai dulce.

Atentie: Daca flacara este prea puternica, dulceata se poate afuma, asa ca folositi o flacara extrem de mica si amestecati din cand in cand dulceata, ca sa nu se lipeasca pe fundul oalei.

Borcanele trebuie sa fie foarte curate si uscate; am facut ce am invatat de la mama: le-am uscat in cuptorul incins la 180 °C, timp de 12-15 minute.

Nota:

A mijota = a fierbe molcom, fara clocot, pe flacara foarte mica. Nu-l cautati in DEX, ca nu exista. Este un termen adaptat de mine din limba franceza, unde “mijoter” inseamna, cum spuneam mai sus, a fierbe cu clocot molcom (in engleza: “to simmer”).

Citeste tot