citrice | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Salata picanta de cuscus cu fructe

Aceasta salata combina cuscusul cu citrice, fructe uscate si mirodenii, oferind un preparat sanatos, plin de vitamine, antioxidanti si fibre.
Are un gust picant-acrisor-dulce si o aroma mentolata-citrica, foarte racoritoare. Salata aceasta este potrivita ca mic dejun sau cina usoara, ori ca prim fel al unui pranz de vara.
Salata picanta de cuscus cu fructe
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre vinegretă (2)

Vinegreta este un temen provenit din limba franceză (“vinaigrette”, diminutiv de la “vinaigre” care înseamnă “oţet”), care denumeşte o emulsie de ulei şi acid, adesea aromatizată cu verdeţuri, mirodenii sau condimente, folosită în mod curent ca sos rece pentru salată (dressing), ca marinadă sau ca sos rece, în special pentru preparate din legume, ca anghinare, sparanghel, praz, ori pentru carne albă, cu gust mai delicat, ca peşte, fructe de mare, pui, curcan etc.

Am mai atins acest subiect cu ceva timp în urmă, dar am simţit nevoia unei reveniri; această a doua parte a articolului aduce câteva completări pe care le cred importante pentru a înţelege principiile după care se prepară acest sos extrem de important.
(more…)

Citeste tot

Pui cu crusta de migdale si sos de portocale

Aveam in frigider un excelent vin din gama Byzantium a Cramelor Halewood, un Blanc de Transylvanie 2011, o combinatie din trei soiuri de vin care merg bine impreuna: Gewurtztraminer are arome florale, Pinot Grigio este robust si ofera o aciditate placuta si proaspata, iar Rhein Riesling vine cu accente minerale si citrice.

Ca sa pun bine in valoare acest vin deosebit, l-am alaturat puiului cu crusta de migdale si sos de portocale. Marmelada de portocale da carnii gust si aroma fructate si acrisoare, completate si echilibrate de iuteala ponderata a mustarului. Crusta de migdale rumenite da ansamblului complexitate si adancime.
Incercati aceasta combinatie, caci are multe de oferit.
(more…)

Citeste tot

Creveti Tiger cu sos de unt si usturoi

Daca sunteti un iubitor al crevetilor si al usturoiului, atunci aceasta reteta va este dedicata personal. Preparatul este foarte bine echilibrat, iar usturoiul si lamaia doar pun in evidenta crevetii, fara a-i eclipsa.
Serviti crevetii cu paine, orez sau paste, si aveti grija sa folositi aceste alimente ca sa “culeaga” tot sosul aromat.

(more…)

Citeste tot

Dorada cu sos de citrice

Va propun o reteta foarte aromata si gustoasa, in care dorada este servita cu un sos de citrice acrisor-picant, aromatizat cu ghimbir, menta si putin ardei iute.

Puteti gati aceasta reteta ca atare, fie ca un pranz usor, fie ca o cina mai deosebita. Daca doriti o masa mai consistenta, serviti pestele alaturi de o garnitura de orez, cartofi natur sau legume gatite in aburi.
(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (14)

Fotografia de mai jos reprezinta o vanzatoare de fructe, pe o barca, in golful Halong, in Vietnam. Este o imagine obisnuita pentru tarile din sud-estul Asiei, unde exista nenumarate “piete plutitoare”, multe dintre ele fiind o mare atractie pentru turisti. De altfel, unele au fost create doar in acest scop. Preturile sunt si ele ca pentru turisti, produsele fiind in general mai scumpe decat cele din pietele vizitate si de localnici.

(more…)

Citeste tot

Bucătăria bogată a unei ţări sărace – Etiopia (1)

Africa este pentru mine un continent plin încă de mistere, a cărui cultură culinară abia începe să mi se dezvăluie cu timiditate. Ceea ce descopăr este nu doar interesant, ci extrem de neaşteptat. După articolele despre bucătăria din Zanzibar şi despre amestecurile de mirodenii “berebere” şi „tsire”, vă propun să aruncăm împreună o privire fugară asupra unei culturi culinare care, mie cel puţin, mi se pare fascinantă: cea a Etiopiei.
(more…)

Citeste tot

Zanzibar – exotism şi rafinament culinar (1)

Mirodeniile au fost motivul pentru care am început să gătesc. Mai întâi m-a atras istoria lor, şi abia apoi aromele, culorile şi gustul. Deşi astăzi sunt concentrat mai mult asupra gătitului, istoria şi rolul jucat de mirodenii în evoluţia omenirii continuă să mă fascineze. Aşa se explică faptul că mă documentez continuu asupra acestui subiect, lucru ce mi-a permis să identific zone geografice care au jucat roluri cheie în istoria producerii, comercializării şi utilizării culinare a mirodeniilor. Subiectul mi s-a părut atât de interesant, încât a dus la intenţia de a scrie o serie de articole ce descriu bucătării exotice, semi-necunoscute, pline de farmec, de legendă şi mister, legate de vechiul comerţ cu mirodenii. Astăzi despre Zanzibar.
(more…)

Citeste tot

Am o jucărie nouă: răzătoarea Microplane

Razatoarea de calitate – o ustensila ce te poate scoate din multe dificultati

Cu câteva zile în urmă v-am prezentat o răzătoare ceramică Kyocera, frumos construită, excelentă în multe situaţii.

V-am mai spus că am cumpărat-o de pe site-ul FT-Shop, unde cei interesaţi pot găsi ustensile de bucătărie de foarte bună calitate.

Tot din acelaşi loc am cumpărat un alt tip de răzătoare, o Microplane, fabricată în SUA şi asamblată în Mexic. Cine spunea că americanii nu mai produc nimic? Iată, produc răzătoare de bună calitate. Sau, mai corect, de foarte bună calitate, căci este construită într-un mod cu totul special.

Razatoare Microplane
Razuitoarea Microplane a fost inventată în 1990 de fraţii Richard şi Jeff Grace, la fabrica lor, „Grace Manufacturing Inc.”, din Russellville, Arkansas, SUA.

Lamele răzătorilor Microplane sunt obţinute printr-un proces total diferit de cele ale răzătoarelor standard, procedeu numit foto-gravare, prin care orificiile sunt dizolvate folosind procedee chimice, rezultând astfel lame care feliază extrem de fin, fără să rupă sau să sfâşie, tăioase şi rezistente.

Razatoare Microplane
Am în bucătărie, în afară de răzătoarea ceramică, trei răzătoare standard.

Una dintre ele este germană, de bună calitate, pe care am dat destul de mulţi bani acum vreo 2 ani.

Totuşi, niciuna dintre ele nu se compară cu Microplane.

Aceasta rade extrem de fin si diferenţa se vede mai ales la citrice. Coaja este rasă perfect, fără ca răzătoarea să radă membrana albă, amăruie, de sub coaja.

Răzătura iese perfect, foarte fina şi, credeţi-mă, este o diferenţă sesizabilă. Am folosit răzătoarea şi la ghimbir, Parmesan, ciocolată şi s-a comportat perfect.

Razatoare Microplane
Am căutat pe Internet date despre fiabilitatea ei, dar nu am găsit nimic. Probabil încă nu s-a stricat nimănui vreo răzătoare Microplane.

Oricum, impresia pe care o lasă este de soliditate şi anduranţă. Orificiile răzuitoare par extrem de rezistente, iar muchiile rămân foarte ascuţite.

Razatoare Microplane
Microplane mai are un detaliu constructiv interesant şi folositor: spatele ei este curbat, ca să formeze un fel de şanţ în care se colectează cea mai mare parte a răzăturii. Aceasta se adună apoi uşor, împingând-o cu degetul în vasul colector.

Răzătoarea vine şi cu o teacă de protecţie, din plastic. Deşi este extrem de ascuţită, este foarte sigură şi se spală foarte uşor.

Preţul ei este destul de ridicat, dacă mai ţin bine minte undeva pe la 100 lei. Una obişnuită, din supermarket, costa circa 20 lei, dar diferenţa de calitate este foarte mare, pe măsura preţului.

O răzătoare Microplane rezistă însă cel puţin de 10 ori mai mult decât una de 20 lei; este deci o investiţie profitabilă pe termen mediu şi lung. Ştiţi cum se spune: suntem prea sărai ca să cumpărăm lucruri proaste.

Oricum, eu am una acasă, lucrez excelent cu ea (şi cu cea ceramică, celelalte răzătoare metalice zac acum uitate, într-un sertar) şi v-o prezint, ca să ştiţi despre ce este vorba atunci când daţi de ea pe Internet sau prin vreun magazin.

Citeste tot