ciuperci urechi-de-lemn | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pui cu lotus

Aceasta reteta foloseste cateva ingrediente mai putin obisnuite la noi: radacini si seminte de lotus. Acestira li se adauga muguri de bambus, ciuperci shiitake si ciuperci albe chinezesti.
Radacinile de lotus sunt decorative, au o textura crocanta si se pot gati prin diverse procedee fara a o pierde; sunt bogate in fibre, fosfor, potasiu, cupru, mangan, vitamine din complexul B etc.; sunt, de asemenea, foarte sarace in grasimi saturate.
Pui cu lotus
Semintele de lotus se folosesc fie intregi, cam in modul in care se folosesc alunele, fie sub forma de pasta, in diverse deserturi, mai ales in cele chinezesti si japoneze.
Toate aceste ingrediente (plus ulei brun de susan, sos de stridii, zahar de trestie, vin de orez) se pot gasi in magazinele alimentare chinezesti de la Dragonul Rosu si din alte parti.
(mai mult…)

Citeste tot

Porc Mu-Shu

Porcul Mu-Shu (adesea il puteti intalni si scris altfel: moo shu, mu shu sau mu xu) este una dintre cele mai populare reţete ale bucătăriei chinezeşti. Provine, se pare, din nordul Chinei, probabil din provincia Shandong, dar a inceput sa fie popular in Occident abia in ultimii 50 de ani, si asta fiindca a fost adoptat de marea majoritate a restaurantelor chinezesti din SUA si adaptat putin, pentru papilele consumatorului occidental.

Asa se face ca acest preparat a devenit unul dintre cele care astazi sunt definitorii pentru bucataria chino-americana. Voi dedica in viitorul foarte apropiat un articol separat acestui preparat, asa ca astazi voi vorbi despre el extrem de scurt.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui cu urechi-de-lemn

Iata o reteta foarte simpla, care foloseste un ingredient extrem de popular in bucatariile asiatice, in special in cea chineza si cele influentate de aceasta: ciupercile urechi-de-lemn. Pentru a le cumpara ma tem ca trebuie sa faceti un drum la Dragonul Rosu sau in Piata Amzei, la K-Lite, caci nu le puteti inlocui cu nimic altceva. Au textura si culoare cu totul specifice si fac tot hazul acestei retete.

(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre ciupercile urechi-de-lemn

Cu ceva timp in urma, am fost cu un amic sa mancam la un restaurant chinezesc. Insotitorul meu era un novice total in ale bucatariei chinezesti, astfel ca citirea meniului a fost pentru el o adevarata surpriza. A dat peste o multime de lucruri noi, iar, cum chinezii stiu ca nimeni altii sa creeze povesti si simboluri in jurul mancarii, denumirile unor retete l-au lasat perplex. Cel mai tare l-a amuzat denumirea „iepure cu urechi-de-lemn”. M-am gandit ca poate nu este singurul care ar reactiona la fel, in definitiv si pe mine m-a amuzat si m-a intrigat cand am dat de ea prima oara, asa ca gasesc oportun sa dau cateva minime explicatii despre un ingredient tipic bucatariei asiatice.
(mai mult…)

Citeste tot