clatite | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Crêpe Suzette – istorie şi legendă

Când se aduce vorba despre clătite, şi mă refer la cele franţuzeşti, adică la „crêpes”, şi nu la cele americane (pancakes, flipjack şi altele), multora le vin în minte celebrele crêpes Suzette. Aceste clătite sunt un preparat clasic al gastronomiei franceze, sunt spectaculoase şi absolut delicioase.
Crêpe Suzette – istorie şi legendă
(mai mult…)

Citeste tot

Cum se fac clătitele

Clătitele se prepară în tigăi cu laturi scunde, pe ochiul aragazului. Sunt foarte versatile, putând fi umplute cu o gamă practic nelimitată de umpluturi dulci sau sărate, montate în tot felul de forme şi servite la oricare masă a zilei.
(mai mult…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – Bizanţul (5)

Cultura bizantină a fost una inovativă, silită în permanenţă să absoarbă şi să adapteze. Partea sa culinară nu a făcut excepţie. În Constantinopole, amestecurile neaşteptate şi uimitoare de arome, gusturi, texturi şi culori erau ceva obişnuit. De exemplu, carnea de porc, în timp ce era gătită la cuptor, era unsă cu vin amestecat cu miere; peştii erau asezonaţi cu chimen; raţele se găteau în sos de vin; fasolea era gătită cu garos, muştar, sare şi chimion.
Vechile reţete erau în permanenţă adaptate la gusturi noi; un exemplu este dat de preparatele de tip „en papillote”: dacă anticii foloseau preponderent frunzele de smochin ca ambalaj pentru alimente, bizantinii le foloseau preponderent pe cele de la viţa-de-vie. Avem de-a face aici cu precursoarele „dolmade”-lor greceşti, cipriote şi turceşti, a „sarmak”-ului turcesc şi a sarmalelor în general.
(mai mult…)

Citeste tot

Porc Mu-Shu

Porcul Mu-Shu (adesea il puteti intalni si scris altfel: moo shu, mu shu sau mu xu) este una dintre cele mai populare reţete ale bucătăriei chinezeşti. Provine, se pare, din nordul Chinei, probabil din provincia Shandong, dar a inceput sa fie popular in Occident abia in ultimii 50 de ani, si asta fiindca a fost adoptat de marea majoritate a restaurantelor chinezesti din SUA si adaptat putin, pentru papilele consumatorului occidental.

Asa se face ca acest preparat a devenit unul dintre cele care astazi sunt definitorii pentru bucataria chino-americana. Voi dedica in viitorul foarte apropiat un articol separat acestui preparat, asa ca astazi voi vorbi despre el extrem de scurt.
(mai mult…)

Citeste tot

Clatite cu ceapa verde

Clatitele sunt preparate foarte populare in China, iar cele cu ceapa verde sunt printre cele mai raspandite. Ele se aseamana destul de mult cu cele care se prepara si la noi, deci sunt usor de facut. Sunt destul de versatile, caci se pot servi cu diverse umpluturi si dip-uri.

Reteta de fata este cea de baza, iar preparatul se serveste ca antreu, alaturi de unul sau mai multe dip-uri. Eu va propun un dip extrem de gustos, cu o dominanta picanta (pe care o puteti modera „umbland” la cantitatea de ardei iute), invelita insa in nuante dulci, acrisoare, afumate si sarate.
(mai mult…)

Citeste tot

Clatite Peperoni

Nu stiu daca v-am mai spus asta, dar fac, la batranete, scoala de bucatari. Acum sunt in practica obligatorie de la sfarsitul cursului, pe care o efectuez la restaurantul “Peperoni”. Am ales acest restaurant fiindca ii cunosc pe patroni, au un bucatar excelent, dl. Costel Clipescu, si, lucru important, este situat foarte aproape de locuinta mea, langa Piata Muncii, pe strada Gheorghe Petrascu nr.9.
Clatite Peperoni
Este mai comod pentru mine si ma bucur si de o anumita libertate. Asa se face ca, pe langa preparatele traditionale ale restaurantului, bucatarul si cu mine ne jucam cateodata facand mici inventii, el pe postul practicianului cu experienta mare, eu in postura ucenicului bine pregatit teoretic, care vrea sa acumuleze si experienta practica. Clatitele de fata sunt o astfel de mica inovatie de care suntem destul de mandri. Sunt nu doar gustoase, ci si interesante. Este posibil, de altfel, sa le gasiti pe viitor in meniul restaurantului Peperoni. Daca treceti pe acolo, cereti-le bucatarului si puneti-va o pila spunand ca ati vazut reteta pe blogul meu.
(mai mult…)

Citeste tot

Câmpul de luptă

Waterloo, restaurant belgian
Str. Traian nr. 188, Bucureşti

Waterloo - restaurant belgian, Bucuresti
Una dintre pasiunile mele din copilărie, adolescenţă, tinereţe si chiar maturitate, este istoria. Vorbesc aici de perioada de dinainte de a mă interesa de gastronomie. Chiar şi acum citesc cu mare plăcere carţi istorice. Nu este de mirare că Waterloo, ca denumire, îmi face inima să tresară. Mai ales dacă este un restaurant numit Waterloo; nu există multe locuri în Bucureşti care să pot îmbina pasiunea pentru istorie cu cea pentru bucătărie.
(mai mult…)

Citeste tot