coaja de nucsoara | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Curry – amestec de mirodenii

Curry nu este, asa cum v-ati fi putut inchipui, un amestec de mirodenii de origine indiana. Au ei destule altele, dar nu si pe acesta. Britanicii sunt cei care au inventat amestecul curry în încercarea de a avea la îndemână, gata preparat, un mix de mirodenii echivalent cu „kari podi” („podi” înseamnă „pulbere”), familiară coloniştilor britanici din sudul Indiei.
Practic, simplificând un pic lucrurile, „curry” a apărut ca o adaptare dupa alte 2 amestecuri de mirodenii tradiţionale indiene: garam masala şi sambaar podi.

(more…)

Citeste tot

Aromele istoriei (5)

Epoca moderna
Succesul Portugaliei si punerea bazei propriului monopol a provocat celelalte puteri maritime ale Europei (Spania, Franta, Anglia si Olanda) sa atace pozitia sa privilegiata. Ignoranta Europei, ca si izolarea ei, luasera sfarsit. Cu navele, armele perfectionate si puterea de a le folosi, statele Europei erau pe cale sa colonizeze restul lumii. Pentru a sustine aceasta expansiune, negustorii si bancherii au inventat noi forme de credit comercial si marile corporatii, parti vitale ale sistemului de operare capitalist, si au raspandit rutele comerciale pe toate oceanele planetei. Care era strigatul de lupta al marinarilor si ostasilor cand puneau piciorul pe tarmurile Lumii? “Pentru Christos si condimente!
(more…)

Citeste tot