colesterol | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pe urmele untului – partea 2

Prepararea tradiţională a untului
În România, ca şi în alte ţări, mai există locuri unde untul se prepară în mod tradiţional, ca acum câteva sute de ani, adică direct prin smântânirea naturală a laptelui. Se obţine ceea ce este numit „unt ţărănesc”, adică un unt cu conţinut ridicat de apă, cu gust uşor acrişor şi cu o conservabilitate redusă.
(mai mult…)

Citeste tot

De-ale nutriţiei: câteva vorbe despre grăsimi

Cu altă ocazie v-am promis că voi încerca să mă informez puţin asupra mecanismelor elementare după care funcţionează organismul nostru… sau, în fine, asupra a ceea ce se crede astăzi, căci domeniul abundă în lucruri confuze şi în „adevăruri” rostite cu jumătate de gură şi alăturate unor afirmaţii ca: este posibil ca, probabil, se spune că, ultimele studii par a arăta că… etc. Parcă toţi evită să dea un răspuns clar de teamă să nu se facă de râs. Impresia mea este că încă se bâjbâie şi că nutriţia este o ştiinţă care nu a apucat să se maturizeze. Aproape aş zice că n-a intrat nici în adolescenţă.
(mai mult…)

Citeste tot