combava | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)

Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine, pe blog, o reteta simpla a unui astfel de curry.

Rustic sau nu, si acest gaeng porneste tot de la o pasta de curry, una pe care inca nu am discutat-o pe blog. Profit de ocazie pentru a va oferi o varianta de reteta.
Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)
Prepararea ei dureaza cam 15-20 minute si trebuie sa asudati un pic, lucrand la piua si pisalog. Celor mai comozi, sau mai grabiti, le ofer o varianta de rezerva: pasta de curry de jungla poate fi socotita o varianta a pastei de curry rosu, asa ca o puteti inlocui cu aceasta. Asigurati-va insa ca pasta de curry rosu contine si krachai, caci acesta este ingredientul care, spun pasionatii, da aroma caracteristica unui curry de jungla.

Aceasta pasta se gateste in cele mai multe variante de curry de jungla prin mijotare (fierbere molcoma), timp de 5-10 minute. Cu cat este mijotata mai mult, cu atat gustul sau se dezvolta mai bine, si se maturizeaza. Pe langa gust, aroma si culoare, pasta de curry are si calitatea de a da sosului si consistenta; cu alte cuvinte, il ingroasa.
(mai mult…)

Citeste tot

Gaeng som goong – Curry thailandez acrisor de creveti

Cum povesteam intr-un material anterior, “gaeng” denumeste o gama variata de preparate culinare thailandeze, cu mai mult sau mai putin sos, denumite generic, de catre occidentali, curry.
Reteta de fata va ofera un preparat acrisor-picant, si este folosita preponderent pentru peste si fructe de mare, sau legume.
Gaeng som goong
Este un curry foarte deosebit de cele pe baza de lapte de cocos (aveti pe blog exemple de curry-uri rosu, galben, verde, panaeng, massaman). Daca la curry-urile enumerate in fraza anterioara pastele de curry se prajesc, aici pasta de curry se fierbe. Avem de-a face cu un preparat robust, chiar taranesc daca vreti, specific mai mult regiunilor centrale ale Thailandei. Gusturile sunt intense, iar aromele sunt mai puternice si mai “taioase”. Finetea nu este o caracteristica ce ar putea fi alaturata unui astfel de curry, dar acest lucru nu-l face mai putin gustos. Este excelent pe timp de vara, dar nu cade rau nici iarna. Cu atat mai multe motive sa-l incercati.
(mai mult…)

Citeste tot