condimente | Retetele lui Radu - Gastronomie:

Somon cu sos teriyaki

Teriyaki este o tehnica de gatit japoneza, in care alimentele sunt fripte pe gratar sau chiar sub grill-ul cuptorului, alaturi de un sos preparat pe baza de sos de soia, numit “tare”; carnea este marinata inainte, si/sau stropita cu marinada in timp ce se gateste.
Termenul “teriyaki” este format din cuvintele “teri”, care se refera la luciul dat de continutul de zahar din “tare”, iar “yaki” se refera la prepararea pe gratar, sau in cuptor.

(more…)

Citeste tot

Fotografii de pe papamond (34)

Am mai povestit în cadrul acestei foto-rubrici despre pieţele plutitoare, unul dintre fenomenele tipice Asiei de Sud-Est. Deja renumite pentru oferta de mâncare stradală, această zonă îşi completează oferta şi cu mâncarea „fluvială”, gătită direct în bărci, proaspătă şi delicioasă.

O piaţă plutitoare este ceva extrem de pitoresc şi de interesant, surprinzător, misterios şi exotic; un tumult dinamic, plin de sunet şi arome, care te cucereşte.
(more…)

Citeste tot

Dorada la gratar cu salmoriglio

Salmoriglio condimenteaza carnea de orice fel, de la porc la peste, gatita pe gratar. Merge insa foarte bine si cu orice fel de carne trasa la tigaie, aburita, fiarta sau gatita la cuptor.

Mi-am dorit un pranz usor, dar care sa se prepare rapid si sa fie gustos; fara salate aditionale, fara garnituri, pur si simplu ceva care sa arate bine, care sa fie gata in maxim 10 minute si care sa aiba gust si aroma proaspata si imbietoare.
(more…)

Citeste tot

Salmoriglio

Cum cred că merităm să ne trăim viaţa cu gust, vă prezint astăzi, foarte pe scurt un sos-condiment foarte uşor de preparat şi foarte gustos. Salmoriglio este un condiment provenit din sudul Italiei, preparat din ingrediente tipic mediteraneene: suc de lămâie, ulei de măsline extra virgin, usturoi, oregano şi pătrunjel.

(more…)

Citeste tot

La masă cu strămoşii – India (7)

Acest episod este, din motive de structurare a materialului, cel mai scurt dintre cele dedicate bucătăriei indiene. El se referă la alimentele specifice acestei culturi culinare, şi deşi s-ar fi putut uşor scrie o carte întreagă pe acest subiect, şi încă una groasă, îl veţi găsi aici tratat pe scurt, pentru că multe dintre aceste ingrediente au fost deja descrise pe blog, iar altele le vor urma în curând.
(more…)

Citeste tot

Sate ayam

Sate (Satay) – frigaruile din Java

Sate sau satay este un termen care denumeste frigaruile servite cu un sos, originar din Java (Indonezia). Este, spun multi, preparatul culinar national al unei bucatarii extrem de diversa si de complexa, cea indoneziana. Acest lucru nu-l impiedica sa fie popular si in alte tari din zona, ca Malaezia, Singapore si Thailanda, sau mai indepartate, ca Olanda.

(more…)

Citeste tot

Pui adobo cu legume

“Adobo” inseamna in limba spaniola “condiment” sau “marinada”, si provine din verbul “adobar” – a marina. Este folosit pentru a descrie o marinada sau un sos, iar carnea preparata cu adobo, este denumita adobada. Pentru detalii despre adobo, cititi aici.

(more…)

Citeste tot